Očkování proti oběma virovým onemocněním mohou zájemci absolvovat současně, každé dostanou do jiné ruky. „Tento způsob doporučuji zvláště ohroženým skupinám pacientů, lidem nad 65 let a těm s chronickými chorobami jako je vysoký krevní tlak, cukrovka, chronické onemocnění plic a ledvin,“ upřesnil Bláha.

Tito pacienti mají očkování proti chřipce hrazené v plné výši od pojišťovny, očkování proti Covidu 19 je pro všechny zdarma.

Proti vážnému průběhu Covidu-19 mohou jihomoravským pacientům nově pomoci tablety Paxlovid.
Lidé mohou využít tablety na covid, vydává je lékárna bohunické nemocnice

V případě nejasností by se měli lidé poradit se svým praktickým lékařem. „Mám devadesátiletého otce, žije sám a mezi davy lidí už nechodí. Jeho lékař doporučil, aby se očkovali spíš lidé v jeho okolí, kteří o něj pečují nebo jej navštěvují. Sám totiž očkování snáší už hůř,“ zvažovala Dagmar Potůčková z Třebíče.

Lékárna - Ilustrační foto
Kašel, angína: s ochlazením v Brně přibylo nemocných. Posiluje i covid

Zájemci získají očkovací dávku ve vakcinačních centrech nebo u praktických lékařů. Na Znojemsku mohou i neregistrovaní zájemci přijít třeba do ordinace praktického lékaře na ulici Milady Horákové na obě očkování. Proti Covid 19 očkuje každou středu odpoledne vakcínou Pfizer. „Proti chřipce očkujeme každý den mezi dvanáctou a jednou hodinou a lidé se nemusí objednávat,“ potvrdil Dominik Bláha.