Do krajského města Vysočiny se z sjeli hosté z celé republiky na dvaatřicátou konferenci Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Během dvou dní budou diskutovat o zdařilých i plánovaných revitalizacích historických center. „Většina z nás si pamatuje, jak jsme se chovali k památkám před rokem 89. Jsem rád, že jsme to změnili. Na druhou stranu bych chtěl, abychom byli pyšní na památky a historická centra, ale aby tam žili lidé,“ řekl úvodem hejtman Vítězslav Schrek.

Tři bloky prezentací zahrnují téma obnovy historických center a architektonického dědictví, oživení center a moderní architektury. „Nedávné revitalizace městských prostor budou předvedeny na konkrétních příkladech od nás i ze zahraničí,“ uvedl předseda Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska Libor Honzárek.

Ilustrační foto.
Policie dopadla muže, který s nožem přepadl provozovnu v Třešti

V rámci konference byla také vyhlášena Památka roku 2021 za nejlepší projekt a realizaci obnovy movitých i nemovitých věcí, které mají významné památkové, architektonické nebo urbanistické hodnoty a jsou nositeli specifického charakteru prostředí. Každý kraj reprezentoval jeden projekt. V kategorii rekonstrukce do dvou milionů byla za Vysočinu Brtnice s opravou Božích muk v místní části Jestřebí. Vítězem krajského kola v kategorii nad dva miliony pak byly říční lázně Polanka a budova s převlékárnami v Třebíči.

Vítězství však na Vysočině nezůstalo. Zvítězila Restaurace Peřeje – Lázně Evženie v Klášterci nad Ohří. „V Klášterci nad Ohří se zhruba před 140 lety byly objeveny léčivé premeny a od té doby se snažíme budovat lázně. Teď konečně jsme je vybudovali,“ řekl místostarosta David Kodytek. V druhé kategorii vyhrál Městský dům Truhlářská 8 v Praze 1.