„Zapisovali jsme si připomínky návštěvníků, co na koupališti chybí. Jedním z často se opakujících bodů byly skříňky na cennosti 
a druhým pískoviště pro děti. Oboje bychom proto chtěli dodělat do příští sezony," uvedl starosta Třeště Vladislav Hynk.

Kromě toho chce město Třešť pořídit do další sezony i speciální „vysavač" na nečistoty, který by dokázal odstranit z vody listí a další nepořádek. „Jinak jsme s kvalitou vody spokojení. Ze začátku jsme trochu bojovali s tím systémem čistění, než jsme se s ním naučili pracovat. Teď už je ale kvalita vody dobrá," okomentoval situaci Hynk.

Vize do další letní sezony mají také v Lukách. „Chtěli bychom zrekonstruovat hřiště na plážový volejbal, udělat nové oplocení a také nové atrakce pro děti, jako například prolézačky a podobně. Taky se chystáme zbudovat přístřešky, kde by se mohly maminky s dětmi schovat před sluníčkem," vyjmenovala změny do další sezony místostarostka městyse Lada Salátová. 
Přibýt by mělo také keřů.

S uplynulou sezonou jsou provozovatelé obou koupališť spokojení. Bazén v Lukách, otevřený od 16. června, od té doby navštívilo 
28 tisíc lidí. Do třešťského biotopu se od jeho otevření 30. června přišlo vykoupat přes šestnáct tisíc místních 
i přespolních. Klesl naopak počet návštěvníků jihlavského aquaparku Vodní ráj.

„Nemůžeme říkat, že nám konkurence neodlákává zákazníky, když to tak je. Opravilo se také koupaliště v Třebíči, a lidé často jedou vyzkoušet i nová koupaliště jinde. Letošní nižší návštěvnost zavinila ale i vrtkavost počasí. Nebylo také tolik parných dní jako loni," poznamenal Martin Málek, mluvčí Služeb města Jihlavy, provozujících Vodní ráj.

Zatímco loni byla návštěvnost jihlavského aquparku rekordní a dosáhla počtu skoro 57 tisíc návštěvníků, letos se do Vodního ráje k 31. srpnu přišlo vykoupat celkem 34,5 tisíce lidí.

S končící sezonou se na koupalištích změnila také otevírací doba. Biotop v Třešti je od pondělí do pátku otevřený od 14 do 19 hodin, o víkendu od 10 do 19 hodin. Zakončení koupací sezony plánují v Třešti na 11. září.

Koupaliště v Lukách je nyní otevřeno v týdnu od 12 do 19 hodin a o víkendu od 10 do 19 hodin. Sezonu na koupališti v Lukách zakončí v závislosti na počasí, ale pravděpodobně kolem 15. září.

Kromě zmíněných koupališť je možné si na Jihlavsku zaplavat například v Lomu v Čenkově u Třeště nebo ve Velkém Pařezitém a Malém Pařezitém rybníce u Řásné, jejichž kvalitu vody pravidelně kontrolují hygienici.

Stejně tomu je i v případě Černého rybníka u Větrného Jeníkova, jehož voda se sice za poslední měsíc o stupeň zlepšila, ideální ke koupání ale stále není. Dle měření Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina je voda znečištěná odpady a vyskytují se v ní sinice a chlorofyl. Existuje zde proto riziko vzniku zdravotních problémů. Hygienici tudíž doporučují se po koupání v Černém rybníku osprchovat.

IVANA HOLZBAUEROVÁ