„Bohužel, stavební příprava byla o něco delší, než se očekávalo. U rekonstrukce se nikdy dopředu neodhadne potřebná náročnost. Otevření předpokládáme až na duben 2019, nikoliv na přelom roku 2018 a 2019,“ potvrdila Michaela Kopřivová, tisková mluvčí společnosti SeneCura, která bude domov v Telči provozovat.

Vedle školní budovy už pomalu vzniká i bezbariérová novostavba, jež bude součástí domova. „Kromě domova pro seniory budeme v novém telčském SeniorCentrum nabízet i denní stacionář a odlehčovací službu,“ sdělila Kopřivová.

Do nového domova přejdou stávající klienti i personál z již existujícího Domova pro seniory Telč. „Všechny pracovní pozice budou ze začátku obsazeny. Další zaměstnance budeme případně nabírat během provozu a dle potřeb s příchodem dalších klientů,“ dodala Michaela Kopřivová. V novém domově bude 122 lůžek z nichž polovina bude k dispozici pro důchodce s Alzheimerovou chorobou.

Ilustrační foto.
Spadlo druhé rogalo, tentokrát u Třeštice na Jihlavsku

Také v nedaleké Třešti by časem mohl vzniknout dům pro seniory. „Už probíhá stavební řízení. Jedná se o pozemek v Nádražní ulici, který je v soukromém vlastnictví. Město tedy do výstavby není vtaženo,“ řekl starosta Třeště Vladislav Hynk (KDU-ČSL). Dům by měl vyrůst na pozemku nedaleko tamní stanice policie. „Nebo by tam mohl stát i bytový dům,“ uvedl další možnou variantu soukromého investora starosta Hynk.

Před koncem letošních prázdnin má navíc začít v Nádražní ulici, ale blíže do centra města, rekonstrukce dvou domů. Ty by měly po renovaci sloužit dvanácti klientům s mentálním a kombinovaným postižením Domova Kamélie Křižanov.

„Oba domy jsou částečně podsklepené, disponují velkým půdním prostorem a zahradami. V jedné z nich dojde k přebudování stávajících garáží na prostor pro denní aktivity klientů a denní stacionář. Ten bude sloužit i pro osoby s postižením z řad veřejnosti,“ přiblížila tisková mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová. Hejtmanství nedávno odkoupilo oba domy pro Domov Kamélie Křižanov od soukromého vlastníka.

Konec projektu je dle harmonogramu nastaven na polovinu roku 2020,“ uvedla již dříve tisková mluvčí Kraje Vysočina Eva Neuwirthová.

V prostorách půdy vzniknou kanceláře a technické zázemí pro personál. O klienty se v Třešti budou starat zaměstnanci Domova Kamélie Křižanov, který je vzdálený od Třeště přes šedesát kilometrů. „V případě, že nebudou mít zájem o práci v transformovaných domácnostech, budou vyhlášena výběrová řízení na volná pracovní místa,“ dodala Neuwirthová.

Sdružení Sdílení  pořádalo benefiční běh, aby mohlo vybrat peníze na koupi auta pro lékaře a zdravotní sestřičky domácí hospicové péče. I přes déšť měla akce velký úspěch, památeční trička byla za hodinu vyprodaná.
Charitativní běh Telčí pomůže hospici koupit auto