Zajímá ho vše kolem konopí, má rád přírodu a chtěl se seznámit s novými lidmi. A proto nyní vyrazil na Jihlavsko, aby se zapojil do ruční sklizně technického konopí. Řeč je o Kryštofu Krbovi z Opavy, jednom z pracantů, který právě v těchto dnech pomáhá se sklizní desetihektarového pole u sasovské biofarmy.

„Účastním se poprvé a je to pro mě vynikající zkušenost. Práce na poli je fajn, jsem rád na čerstvém vzduchu. Sešla se tu dobrá parta lidí z České republiky i ze zahraničí," řekl k tomu Krba.

Sklizeň technického konopí pod vedením Hany Gabrielové z firmy, zabývající se zpracováním technického konopí, letos začala na začátku srpna a skončí zhruba za čtrnáct dnů. „Letos jsme vyzkoušeli ranou odrůdu konopí z Finska, díky tomu jsme začali se sklizní o měsíc dříve než loni. Sklízet budeme zhruba do poloviny října," uvedla Gabrielová.

Průběh letošní sklizně trochu zpomaluje počasí. „V dešti na pole nechodíme, nemá to cenu. Pokud prší, sušíme konopí v sušárně, kde se využívá odpadní teplo z faremní bioplynové stanice. Můžeme tam za tři dny usušit tři tuny konopí. Deště ale rostlinám výrazně neškodí. Máme totiž odrůdy, které jsou odolnější vůči plísním," doplnila další informace Gabrielová.

Zatím se sklizní vypomohla asi šedesátka brigádníků, další zájemci o netradiční přivýdělek se ale ještě mohou přihlásit. „Někdo přijel na měsíc, někdo na týden, někdo na pár dnů. Kdo chce, může se připojit i teď, pomoc určitě uvítáme. Sklizeň ještě nekončí," zmínila Gabrielová.

Letos Gabrielová spolu s dalšími pomocníky sklízela konopí na hektarovém poli u Rohozné, na tříhektarovém poli u statku Jemčina poblíž Novosedel nad Nežárkou a nyní se pohybuje na poli u Jihlavy.

„Využití účinných látek obsažených v konopném květu v současné době zažívá obrovský boom. Extrakty z konopí se přidávají do farmaceutických a kosmetických přípravků, využití mají i v potravinářství. Dávají se například do kapek, sirupů, bonbonů, žvýkaček, krémů a podobně," přiblížila využití konopí Gabrielová.

Objevují se ale i nejrůznější experimenty. „Konkrétně naše firma začala spolupracovat s pivovarem v Krásné Lípě, kde nám uvařili speciální konopné pivo. Od letošní jara se prodává také bio konopné sádlo z přeštických prasat, pod kterým je podepsaná sasovská biofarma a naše firma. Toto sádlo se nedávno stalo Biopotravinou roku 2014," doplnila Gabrielová.

Podle Gabrielové je ruční sklizeň sice šetrnější, ale zároveň je i neefektivní. „Proto neustále vymýšlíme způsoby, jak sklizeň konopí mechanizovat. Už nyní používám kosu před traktor, máme tu i další zařízení," uzavřela Gabrielová.

ZUZANA MUSILOVÁ