O prvním víkendu nové sezony na Roštejně i přes nepříznivé počasí přivítali návštěvníky. Za první čtyři hodiny napočítala průvodkyně přes šedesát lidí. Velikonoční víkend byl zároveň prvním, kdy své dveře otevřely památky po celé Vysočině.

Ani na Roštejně nechybělo velikonoční zpestření. Návštěvníci si mohli vyzkoušet nazdobit perníčky. Jak na to, předváděla sama kastelánka hradu Zdena Vaníčková. „Když přijde dítě, dostane perníček a může si ho zkusit nazdobit. Mám tu i těsto, takže 
s dětmi také vykrajujeme a pečeme," vysvětlila zpestření 
v prostorách černé kuchyně. To je také zároveň první místo, kam návštěvníci přichází pro vstupenky na prohlídku.

Zůstali pod kopcem

Na prohlídku trasy B s výstavou o českých strašidlech, která je upravena spíše pro nejmenší a trvá dvacet minut, dorazilo během prvních několika hodin šedesát lidí. „Místy máme na prohlídkové trase jen minus tři stupně Celsia. Ale lidem to naštěstí nevadí," usmála se kastelánka během zdobení perníčků.

Zima nevadila ani rodině Zezulové, která hned první víkend přijela na Roštejn ze Žďáru nad Sázavou. „Jsme tady poprvé, po hradech jezdíme celkem často a tentokrát nás neodradilo ani počasí, ani fakt, že jsme auto museli nechat pod kopcem, protože se nám sem ani napodruhé nepodařilo vyjet," vysvětlila 
s úsměvem mladá maminka Lucie Zezulová.

Návštěvu hradu vzali při cestě ke kamarádce do Strmilova a nelitovali. Předtím si ovšem raději zjistili, zda se hrad kvůli nepříznivému počasí opravdu otevřel. „Ráno říkali v rádiu, že spoustu hradů kvůli sněhu neotvírá, takže jsme si to raději na internetu našli," dodala Zezulová.

Provoz hradu v letošním roce omezí rekonstrukce elektroinstalace. Až do června pro návštěvníky zůstane zavřená trasa A. Ta bude zpřístupněna až koncem června a hned nabídne jednu novinku, pracovnu polesného, který zde kdysi býval.

Do budoucna by i trasu B měla ozdobit novinka. V botanickém sále bude výzdoba 
v duchu lesního hospodářství.