„Myslím, že se bude jmenovat Nebe a peklo, ale jistě to nevím. Filmaři využívají především hlavní nádvoří, starou gotickou část zámku a bývalou kuchyni, kde není žádné vybavení," uvedl kastelán telčského zámku Bohumil Norek.

Filmaři do Telče přijeli 
v úterý a zdrží se do středy 16. listopadu. Sezona zámku již skončila, takže návštěvníky natáčení příliš neomezí. Otevřena je v pátek, 
v sobotu a v neděli pouze Zámecká galerie, kde mohou zájemci momentálně navštívit výstavu kostýmů a rekvizit z pohádky Sedmero krkavců od režisérky Alice Nellis. „Návštěvníci si nebudou moci prohlédnout nádvoří, ale půjdou rovnou do galerie. Na nádvoří je totiž rozložena technika štábu," zmínil Norek.

V kulisách renesančního skvostu zapsaného na seznam UNESCO se letos natáčí podruhé. Poprvé se tento rok usídlil na zámek filmový štáb z Francie, a to v říjnu. „Jednalo se pouze 
o jednodenní natáčení. Byla to reklama na hodinky," zmínil Norek a dodal, že se již na zámku byli podívat další filmaři, takže příští rok by se mohly v Telči objevit další dva či tři štáby.

V minulosti se na zámku natáčela například pohádka Zdeňka Trošky Z pekla štěstí, pohádka Jak se budí princezny či Pyšná princezna. Právě z natáčení plyne do zámecké kasy dobrý zisk.

Přestože však letos mnoho dní natáčení na zámku nepatřilo, na sezonu si nemůže stěžovat. Návštěvnost oproti minulému roku byla o jedenáct procent vyšší. „Myslíme si, že je to bezpečnostní situací ve světě. Lidé raději než po exotických destinacích cestovali po republice," zmínil Norek.

Jen co odjedou němečtí filmaři, chystá Národní památkový ústav, který objekt spravuje, velkou opravu vstupní bránu zámku. Ta vyjde na 350 tisíc korun. Na 26. listopadu pak zámek připravuje adventní jarmark.

IVANA HOLZBAUEROVÁ