Pod kontrolou policie by měly v té souvislosti být volební místnosti, které se nalézají na trase pochodu. „Je tam šest volebních místností (v domově mládeže, na ZŠ T. G. Masaryka, ve střední stavební škole a v sídle Vodárenské akciové společnosti – pozn. redakce). Teoreticky by tam mohlo přijít až čtyři tisíce voličů,“ uvedl tajemník jihlavského magistrátu Lubomír Dohnal.

Vše se bude odvíjet od začátku akce

Pokud pochod začne ale až ve 14 hodin, jak je avizováno organizátory, bude již odvoleno. „To bychom měli o jeden problém méně,“ připustil mluvčí jihlavského magistrátu Radek Tulis.

„Občané nemusí mít obavy účastnit se voleb v sobotu (volby se konají i v pátek od 14 do 22 hodin, nejen v sobotu od 8 do 14 hodin – pozn. redakce). Policie je připravena standardním způsobem zajistit volební místnosti tak, aby nedošlo k narušení veřejného pořádku,“ přislíbila policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Otázka je, co by se dělo, pokud by pochod začal před 14. hodinou. Účastníci se mohou shromažďovat na autobusovém nádraží již od 11 hodin. „Kontaktoval jsem se s osobou, která je na oznámení akce uvedena, abychom dořešili posun termínu, osoba odmítla posunout začátek shromáždění,“ reagoval tajemník jihlavského magistrátu Lubomír Dohnal.

Omezení řidičů

Zatímco voliči by mohli stihnout v sobotu odvolit před začátkem pochodu, řidiči musí počítat s omezeními. Ta budou nejenom na trase akce, ale i u policejního ředitelství ve Vrchlického ulici. „Nebude možné využívat parkoviště před Domem zdraví,“ potvrdila policejní mluvčí Jana Kroutilová.