Diabetiky poslední měsíce opravdu zasáhly. Jako ohrožená skupina museli z větší části omezit mnohé své aktivity, které před dobou koronavirovou byly běžnou součástí jejich života.

„Můj denní režim se úplně změnil. Přestala jsem například chodit na nákupy. Buď jsem nakupovala přes internet, nebo mi je vozila rodina. Předtím jsem také pořád někam chodila, byla jsem aktivní. Takhle jsem radši seděla doma a přemýšlela. Snažila jsem se ale té situaci nepodléhat. Hlavní je, aby se lidé nechali naočkovat, já tento týden podstoupila už třetí dávku proti covidu. A i když jsem to předtím nedělala, tak jsem se radši nechala naočkovat i proti chřipce,“ popsala Marta Lacková ze Svatoslavi u Třebíče.

Na třebíčskou průmyslovku zavítal kamion plný technologií s názvem FabLab Truck.
Vozíček pro psa z 3D tiskárny: FabLab Truck v Třebíči ukazuje pokrok techniky

Také zdravotníci se museli nové situaci přizpůsobit. Podle diabetologické zdravotní sestry Jany Klinerové, která na setkání vystoupila s příspěvkem, se vše muselo dělat takříkajíc na dálku.

Cukrovka je nemoc způsobená nedostatkem inzulinu

Inzulin je hormon snižující hladinu cukru v krvi.

Nemoc se dělí na cukrovku I. a II. typu. U I. typu se jedná o absolutní nedostatek inzulinu, u II. typu o relativní nedostatek inzulinu. V ČR je I. typ diagnostikován 60 tisíc diabetiků, další jsou diabetici II. typu.

Na celém světě je přes 400 milionů diabetiků.

„Diabetičtí pacienti jsou opravdu velmi ohrožená skupina. Protože se lidé báli chodit ven či k lékaři, pravidelně jsme je kontrolovali telefonicky a zjišťovali jsme, zda něco nepotřebují. Zároveň nás to ale posunulo dál v tom, že si léky začali objednávat pomocí e-receptů, které teď už používají stále. Přesto je nutné, aby svého diabetologa pravidelně navštěvovali. Na kontroly by měli chodit každé tři nebo čtyři měsíce,“ vysvětlila Klinerová.

Předsedkyně třebíčské pobočky Svazu diabetiků Jana Hájková uvedla, že se třebíčští členové kvůli covidu nyní sešli po dlouhých téměř dvou letech.

„Naposledy jsme se viděli v únoru 2020. Pak už to nešlo. Bohužel, tři z nás, kteří tu tenkrát byli, už mezi námi nejsou, covid nás hodně zasáhl. Ani jsme se s nimi nemohli rozloučit. Nyní je nás přímo v třebíčském Svazu diabetiků asi devadesát,“ uvedla Hájková.