Na váš plakát nemáme místo, na běžné plakátovací ploše ve městě vám ho tedy nemůžeme vylepit. Přesně to se tento týden na polenském městském úřadě dozvěděl místní zastupitel Ivan Klusáček, kandidát jednoho z politických hnutí v říjnových komunálních volbách. „Výlep plakátů našeho sdružení jsem řešil celkem dvakrát. To, že mě pokaždé odmítli s tím, že starosta výlep zakázal, mne zaskočilo. Ještě víc mě to udivilo poté, co jsem zjistil, že na veřejné plakátovací ploše visí politické reklamy jiných politických subjektů," řekl Ivan Klusáček.

Právě s ohledem na to, že ve městě již visí letáky jiných stran, mu argument, že mají na plakátovacích plochách málo místa, nestačil. „Ve středu jsem proto na základě zákona o svobodném přístupu k informacím podal dotaz na úřad. Chtěl jsem vědět, kdo o tomto postupu rozhodl, kdo ho schválil a jak o něm byli informováni příslušní zaměstnanci úřadu. Poté mi volali, že naše plakáty se mohou vylepit i na běžnou plochu. Uděláme to v pátek," doplnil Klusáček s tím, že odpověď na jeho dotaz by mu měla přijít do 15 dnů.

Podle starosty Polné Jindřicha Skočdopoleho si na situaci okolo výlepu předvolebních plakátu stěžoval jen jeden kandidát. „Protože už byly plakátovací plochy plné, vydal jsem tento pokyn. Opravdu to nebylo kam dát. Není to nic proti nikomu, nikoho neomezujeme a nikomu nebráníme v jeho propagaci. Navíc město už má nyní připravenou plakátovací plochu pro reklamy politických stran," vyjádřil se ve čtvrtek k situaci starosta Skočdopole.

V Polné letos na radnici kandiduje celkem sedm politických subjektů. Z toho jsou tři sdružení nezávislých kandidátů. Ve volbách před čtyřmi lety ve městě kandidovalo také sedm volebních subjektů. Z nich byla dvě sdružení nezávislých.

Na městských výlepových plochách už delší čas visí politické plakáty tří uskupení. Sdružení nezávislých, za něž kandiduje samotný starosta, tam plakáty nemá. „Všechny politické strany budou mít od konce září zdarma k dispozici vyhrazenou plochu, kterou podle volební vyhlášky může starosta města nebo obce pro tyto účely vyčlenit," doplnil ještě starosta.

ZUZANA MUSILOVÁ