Podle jednoho z pořadatelů Martina Příhody se dnes již lidé na vegany nedívají skrz prsty. „Pořád se najde někdo, kdo se mi směje, jiný se zase bojí o moje zdraví," uvedl Příhoda.
Sám Příhoda se stal veganem už před lety, kdy kromě masa přestal jíst i ostatní živočišné produkty. V mládí ale maso jedl. „Samozřejmě ze začátku mi to chybělo, ale postupem času si člověk zvykne a už si na tu chuť ani nevzpomene," popsal začátky veganství Příhoda.
„K rozhodnutí stát se veganem mě vedly především etické důvody. Nechci využívat zvířata proti jejich vůli. Podle mě by si každý, kdo chce jíst maso, měl zvíře sám ulovit a připravit. Spousta lidí by na to určitě neměla žaludek, ale koupit si ho v supermarketu, to nikomu nevadí," sdělil Příhoda.
Lidé si podle něj také často myslí, že vařit bez živočisných produktů je příliš náročné. „To není pravda, spíše nad tím každý příliš přemýšlí. Když kuchyň přispůsobíte tomuto stylu a nemáte v ní žádné takové výrobky, jde to pak skoro samo," doplnil Příhoda. Důkazem byla i bohatá nabídka jídla na hodech. Návštěvníci mohli ochutnat různá sladkosti, ale také sushi i svíčkovou.
MARKÉTA JELÍNKOVÁ