Slova meteorologů o tom, že na Vysočině prší nejvíce z celé republiky potvrdil Deníku dobrovolný pozorovatel počasí pro Český hydrometeorologický ústav Petr Janoušek. „Celkový úhrn srážek od nedělního večera do této chvíle je 41,2 milimetrů,“ uvedl v pondělí v pět hodin odpoledne, když déšť v krajském městě Vysočiny ustal. Během roku nebylo moc dní, kdy by napršelo kdekoliv na Vysočině více.

Počasí se projevilo i na vodních tocích, řeka Jihlava podél cyklostezky z krajského města na Třebíč byla očividně rozvodněná a deštěm vydatně zkrápěná louka v Lukách nad Jihlavou, kterou v pondělí opouštěly kamiony s pouťovými atrakcemi, nevypadala vůbec dobře.

Ilustrační foto.
Na Vysočině prší nejvíc: hasiči v Jihlavě pomáhali s děravou střechou

Vytrvalý déšť s sebou přinesl také ochlazení, zatímco v neděli se ještě rtuť teploměru vyšplhala až na rovných dvaadvacet stupňů, v pondělí bylo maximum 17,4 stupňů. „Je to blázinec, ve čtvrtek jsem ještě byla na koupališti a dneska abych ve skříni hledala zimní bundu,“ usmála se Pavlína Hájková z Jihlavy.

Meteorologové hlásí déšť i na noc a úterní den. Odpoledne už mají srážky ubývat a také výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před vydatným deštěm platí jen do ranních hodin. I teploty se mají podle předpovědi už v úterý dostat nad dvacet stupňů a pak každým dnem růst až k téměř třicítkám v pátek.