Jihlava Čtvrteční houbařská výprava do lesů kolem nejjižnější části Jihlavy Popic byla pro Jihlavana Václava Švíku tak trochu netradiční. Do košíku tentokrát nesbíral jen jedlé hříbky, křemenáče či holubinky, ale i všechny možné druhy hub, které cestou viděl.

Byl totiž jedním z těch, kteří se během čtvrtka podíleli na přípravě každoroční mykologické výstavy v jihlavském Muzeu Vysočiny. Výstava začíná v pátek a potrvá do neděle. Lidé na ní uvidí okolo tři sta druhů hub. Mezi nimi budou i zajímavosti, jako je květnatec Archerův, několik druhů lošáků nebo dovezené barevné hřiby z teplomilných lesů, například hřib satan. „Klasické jedlé houby jsem nechal doma manželce, ať z nich uvaří něco dobrého. Sem jsem přinesl třeba sluku svraskalou, hřiba strakoše, čechratku podvinutou nebo ryzce černohlávka. Našel jsem to v lesích mezi Loučkami a Popicemi," řekl Václav Švíka, který je už čtyřicet let členem jihlavského mykologického klubu.

Do lesů se ve čtvrtek vypravili také jihlavští mykologové. Předsedovi mykologického klubu se podařilo objevit načervenalá a žlutá kuřátka, která vypadají jako mořské korály, nebo několik druhů lošáků, pro něž je charakteristické, že mají pod kloboukem trn. „Mám tu třeba i krásný hřib borový. Letošní výstava se koná o něco dříve. Proto bude zajímavá hlavně tím, že oproti minulým letům na ní lidé uvidí spíše typické letní druhy a o něco méně těch podzimních," řekl předseda jihlavského mykologického klubu Jiří Burel.

Na výstavě nepřehlédnete například ani exotický květnatec Archerův, původem z Austrálie, který v lokalitě u Puklic čekal na mykoložku Kateřinu Pauzarovou. Protože silně zapáchá, musel být ihned umístěn do sklenice. „Já osobně jsem letos nenašla tolik druhů jako loni. Druhová pestrost v posledních letech není tak zajímavá, jako bývala dříve. Mohou za to extrémními výkyvy počasí, jednou je sucho, pak přijdou povodně. Někdy nám to dokonce způsobuje nemalé problémy při přípravě výstavy. Houbaři teď mohou být naprosto spokojeni, sice si museli počkat až na září ale lesy jsou plné hříbků a další jedlých druhů hub," pousmála se Pauzarová s tím, že současné houbařské žně pomohou i v návštěvnosti výstavy. „Když nerostou ani klasické druhy jedlých hub, lidem se na výstavu prostě nechce. Zájem o výstavu je rok od roku nižší, letos snad bude lepší právě díky tomu, že houbaři si domů z lesa nosí plné košíky," doplnila mykoložka.

Během výstavy se mykologové a jejich pomocníci vydávají do lesa každý den. „Některé houby musí být denně čerstvé, jiné, třeba hřiby, vydrží od čtvrtka až do neděle. Například ve čtvrtek bylo v terénu patnáct lidí a každý z nich přinese čtyři krabice plné hub," uzavřela Pauzarová.

ZUZANA MUSILOVÁ