„Masarykova univerzita, to jsou především lidé. A kde jsou lidé, tam najdete i jejich příběhy. Právě na nich stojíme a naše malá výstava v Telči to připomíná,“ řek ředitel univerzitního centra Jaroslav Makovec.

V tématu MUNI má talent se seznámíte například s mladými vědci, sportovci, a také známou spisovatelkou Kateřinou Tučkovou. V dalších se dozvíte, která velkomoravská lokalita pomáhá archeologům objasňovat úplné počátky fungování dnešní společnosti, a zároveň slouží jako cvičiště pro budoucí archeology.

Jazz koncert ilustrační
Tip Deníku: Lidé si užijí koncerty

Dále zjistíte, jak výzkum mozku v Ceitecu pomáhá odhalit závažné nemoci i emoce, nebo že Masarykova univerzita staví cvičnou nemocnici, ve které budou trénovat studenti lékařských oborů na sofistikovaných figurínách či trenažérech. Jak se s univerzitou vzdělávat po celý život? To přiblíží panely Univerzita třetího věku je pro seniory novým startem do života, Dětská univerzita rozvíjí talent a Bioskop: Líheň mladých vědců.

„A možná vás zaujmu i další příběhy: Badatelna ukazuje vědu s humorem, Univerzita je na dvou kontinentech, Bádá v Antarktidě, Boty, které léčí nohy, Přírodovědec, který pomohl k zákazu pokusných jaderných výbuchů nebo Zpátky do středověku ve středověké písařské dílně,“ dodal k tomu Jaroslav Makovec.

Vstup na výstavu je zdarma. Navštívit ji můžete každý den od devíti do osmnácti hodin až do konce září. Foto je ilustrační.