Špičková soutěž v odvětví motoristického sportu, při němž závodníci demonstrují jezdecké umění při zdolávání abnormálně těžkého terénu, bude na tankodromu v bývalém vojenském prostoru k vidění po osmi letech. „Není to o tom pouze zdolat prudký svah, je to o tom se v tomto terénu orientovat a projet stanovenou sekci a umístěné branky i za cenu, že nevíte, zda zákony o zemské přitažlivosti budou platit, nebo jej posunete o něco dál," charakterizoval trucktrialové soupeření, k němuž patří nezbytně bahno a občas i převrácené vozy, za organizátory rančířovského zápolení Karel Fiala.

Vlastní závody, označované v programu za soutěže v sekcích, budou na tankodromu k vidění v sobotu od půl jedenácté do osmnácti hodin, v neděli od devíti hodin do půl páté odpoledne. V neděli mezi sedmnáctou a osmnáctou hodinou se uskuteční i vyhlášení výsledků rančířovských závodů. „Na konci letošní sezony diváci uvidí v Jihlavě po mnoha letech určitě také skvělé výkony posádek, a to zejména z důvodu poslední šance ovlivnit celkové hodnocení českého šampionátu," doplnil Fiala.

Soutěž je rozdělena do sedmi kategorií. K vidění tak budou nejrůznější Tatry, Pragy, Avie či Liazy, ale také malé i velké unikátní prototypy.

Víkendový program na rančířovském tankdromu doplní možnost svezení na vozech GAZ, UAZ, ARO, čtyřkolkách či obrněných transportérech. K dispozici bude paintballová střelnice, v sobotu večer je na programu diskotéka.