Zájem už totiž není takový, jaký býval v minulosti. Může za to nejen fakt, že silné ročníky dětí táborům odrostly, ale také finanční situace v rodinách, které si nemohou dovolit zaplatit za čtrnáctidenní pobyt dítěte až kolem pěti tisíc korun.

„Od loňského roku je stále těžší shánět děti na tábor. Před několika lety jsme měli kapacitu téměř šedesáti dětí a ještě jsme museli odmítat, a letos jsme rádi, že jich přijede čtyřicet," potvrdila Lenka Derflová z Pionýrské skupiny Kamarád, která pořádá tábory v Lovětíně u Batelova.

Podle ní za tento stav může především nedostatek peněz v rodinách a pohodlnost malých dětí, které se nechtějí odpoutat od rodičů. „Mám dvě děti, které bych ráda poslala na tábor, ale za čtrnáctidenní pobyt si nemohu dovolit dát téměř čtyři tisíce korun za každého. Je to pro nás pořádná suma," vysvětlila maminka Markéta Křivánková z Jihlavy.

Až deset tisíc za tři děti

„Dříve na děti přispívali zaměstnavatelé a odbory, dnes už nic takového není. Když má rodina tři děti, za které má vydat kolem deseti tisíc, tak si to rozmyslí," zauvažovala Derflová.

Pionýrská skupina Kamarád proto letos otevřela pouze týdenní pobyt za poloviční cenu. O ten zájem je. „Toto je možná do budoucna šance, jak děti na tábory přilákat," připustila Derflová.

Více zájemců o pobyt na táboře by přivítala také Darina Sedmíková, která pořádá desetidenní pobyt na táboře taktéž u Lovětína. „Ještě bych si představila tak deset dětí, abychom kapacitu zaplnili. Rok od roku je to ale těžší," uvedla Sedmíková. Té v posledních letech odrůstají především starší děti a je těžší nahrazovat je mladšími. „Malé děti nejsou naučené jezdit na tábory, takže je těžší pravidelné táborníky nahradit novými," dodala Sedmíková.

Obecně je však zájem o tábory už několik let stejný, za mírný pokles může populační křivka. O tom je přesvědčený předseda Rady dětí a mládeže Kraje Vysočina Jan Burda. „Děti se vrací k táborům foglarovského typu, to znamená do přírody a pod stan," zhodnotil Jan Burda.

Hodně podle něj záleží také na výběru termínu. „Tradiční táborové termíny jsou začátkem července. Uprostřed prázdnin je zájem slabší," uzavřel Burda.