Zájem o prohlídky památek, které bývaly nejčastější náplní výletů na konci školního roku, už několik let klesá. Pro žáky je totiž často lákavější návštěva zoo, dinoparku, aquaparku a podobných turistických atrakcí.

Dříve i pět výprav

„Dříve na zámek pravidelně chodilo i pět školních výprav denně, dnes přijdou tak dvě až tři, někdy dokonce žádná. Přitom máme školám co nabídnout – aktuálně výstavu kostýmů z oblíbené pohádky Zdeňka Trošky Z pekla štěstí. Zájemci se v kostýmech mohou i vyfotit," popsal kastelán zámku v Telči Bohumil Norek.

Podobnou strategii, tedy snahu nalákat děti na výstavu pohádkových kostýmů s názvem Zpátky do pohádky, letos zvolila také kastelánka hradu Roštejn Zdeňka Vaníčková. A podle jejích slov to byla trefa do černého. „Díky této atrakci jsme výraznější pokles návštěvnosti ze strany škol nezaznamenali. Jezdí sem skupiny dětí z mateřinek a prvního stupně základních škol z širokého okolí. Například i z Třebíče nebo Studené. Obecně ale památky už tolik netáhnou, to vám řekne asi každý kastelán. Nyní mají školy možnost vybírat ze širokého spektra aktivit, často zvolí ty nejzajímavější," přiblížila Vaníčková s tím, že letošní květen a červen na hradě patří školákům a dětem.

Například zítra a pozítří se na Roštejně uskuteční celodenní výletní program s názvem Pohádkový Roštejn. „Akce je určena pro pozvané mateřské školy a první stupeň základních škol," doplnila Vaníčková. Připojit se ale mohou i rodiny s dětmi, pokud se pořadatelům předem nahlásí.

Školy často pečlivě volí, kam své žáky na konci školního roku vypraví. Tak je to i na telčském gymnáziu a střední odborné škole. Klasické několikadenní školní výlety tam zrušili už před několika lety. „Žáci nyní nejčastěji jezdí na jedno- nebo dvoudenní poznávací exkurze. Vždy jde hlavně o to, aby exkurze byly nějak zaměřené – někdy přírodovědně, jindy zeměpisně nebo historicky. Studenti třetích ročníků každoročně vyráží na vodu," řekl ředitel telčské školy Stanislav Máca.

ZUZANA MUSILOVÁ