Vaz náměstkovi zlomil jeho soukromý dluh. Před pěti lety si půjčil od seniorky dva miliony na koupi domu, které dosud nesplatil. „Považuji za svoji morální povinnost ochránit již odvedenou práci a dobré jméno města a zabránit dalšímu šíření nedůvěry, pomluv a útokům. Jako veřejný činitel jsem odpovědný za své mimopracovní aktivity,“ říkal Laštovička ve svém prohlášení.

„Po důkladném rozmyšlení jsem se rozhodl rezignovat ke 4. únoru, tedy neprodleně po mimořádném zastupitelstvu města na pozici prvního náměstky primátorky, na svůj zastupitelský mandát a na svoji vlastní žádost chci pozastavit i své členství v ODS. Toto vše činím zejména proto, že to považuji za čestné,“ dodal.

Bruslení na umělém kluzišti na Husově náměstí v Polné.
Kluziště je na náměstí už jen poslední týden

Laštovička připomněl, že se mu podařilo ve vleklém vodohospodářském sporu dosáhnout několika významných pokroků. Práci dle vlastních slov věnoval šestnáct hodin denně, včetně víkendů. "Poctivě jsem vykonával svou politickou funkci na úkor osobních záležitostí," vysvětlil končící náměstek. Opět zopakoval, že je připraven vše včetně sankcí uhradit. „Věřím, že se relativně brzy ukáže, že mé úmysly byly a jsou čisté. Mohlo dojít ke zneužití mé jisté naivity nebo nedůslednosti v osobním životě,“ podotkl.

První náhradnicí je Eva Decroix

Po náměstkovi si vzala slovo primátorka Karolína Koubová (Fórum Jihlava). „Petr Laštovička měl odvahu učinit velké změny ve vodohospodářském sporu a narazili jsme na klientelistické vazby, které poškozovaly město,“ připomněla. „Rychlost, s kterou se dokážeme rozloučit s člověkem, který pro město rok a čtyři měsíce velmi tvrdě pracoval, mě zaráží a mrzí,“ přidal svůj pohled náměstek Vít Zeman (Žijeme Jihlavou – TOP 09).

Náměstek primátorky Petr Laštovička (ODS).
Opozice požaduje rezignaci náměstka Petra Laštovičky

Petr Laštovička bude nyní nějaký čas odpočívat. „Chci se věnovat rodině. Myslím, že týden nebo dva by jim ten rok mohly vynahradit,“ uvedl a pokračoval: „Také musím něco udělat se svojí fyzičkou, byl jsem pořád v práci a neměl jsem čas se projet na kole nebo si jít zaběhat. Zapracuji na svém zdraví, které dostalo zabrat.“ O tom, kdo Laštovičku nahradí, zatím nechtěl David Beke z ODS spekulovat. První náhradnicí byla po komunálních volbách Eva Decroix.

Primátorka předpokládá, že budou další útoky na členy koalice následovat, nyní mají kritici koalice na mušce náměstka Zemana. Ten útoky ani nechtěl komentovat, nakonec ale přeci jen svůj názor řekl: „Myslím si, že ty věci, které přichází, není tak obrovská shoda náhod. Naše práce je tímto způsobem odměňována.“