O kolik to bude více zatím magistrát neví, náměstek připomněl, že rostou i příjmy města, i když pomalejším tempem než náklady. Odhadl však, že se stavba vejde pod dvě miliardy. V projektu je totiž ještě možnost ušetřit. „Byly by to zásahy, po kterých bychom museli změnit stavební povolení. Umím si to ale představit,“ uvedl.

Celé dění bedlivě sledují nejen fanoušci jihlavské Dukly, ale i širší veřejnost, hala totiž nemá sloužit jen pro hokej. „S tou naší arénou jsou to větší nervy jak sledování finále Nagana,“ uvedl již dříve například Josef Jelínek.

Více bude radnice vědět desátého července, kdy otevře obálky a dozví se, jaký je zájem stavebních firem. Následovat bude ověřovací fáze, která trvá pětačtyřicet dní a potom by se mohli zastupitelé sejít na mimořádném zastupitelstvu. Tam budou řešit mimo jiné finance. Jihlava má přislíbených pět set milionů z hejtmanství, tři sta milionů z Národní sportovní agentury a bude mít úvěr na šest set milionů. Pokud to nebude stačit, bude potřeba se rozhodnout, jak dál.

Vizualizace Horácké multifunkční arény v Jihlavě.
Rozpočet: Stavba Horácké arény nezastaví rozvoj města, tvrdí vedení Jihlavy

Celý projekt je nyní ve skluzu zhruba měsíc a půl oproti harmonogramu. „Během června jsme chtěli uzavírat smlouvu s vítězným zhotovitelem, posouváme se do srpna. V říjnu můžeme začít bourat,“ uvedl Beke. Jak však Ryška připomněl, další úspěšný žadatel o dotace z Národní sportovní agentury, Brno, je také v časovém skluzu.

Výběrové řízení prodloužily dotazy zájemců. „Firmy se ptají na podrobnosti k projektu, který je složitý. A dokud se budou oprávněně ptát, musíme jim ze zákona odpovídat nebo upřesňovat,“ vysvětlil manažer výstavby Horácké multifunkční arény a jihlavský radní David Beke.

Za prvním časovým posunem přitom stál už covid, dalším problémem byla válka na Ukrajině. „Muži, kteří by mohli stavět, jsou na Ukrajině a brání svou zem. Navíc řada základních komodit pochází z Ukrajiny jako například železná ruda,“ upozornil Beke.

Jihlavští zastupitelé přitom v úterý odhlasovali vyřazení nemovitého majetku stávajícího stadionu. To opozice kritizovala. „Představte si, že otevřete obálky a budou tam dvě, tři miliardy. Máte variantu B, co budete dělat dál,“ ptal se bývalý primátor Rudolf Chloupek. Petr Ryška však odpověděl, že Dukla bude hrát zápasy v Pelhřimově a aby tamní stadion splnil licenční podmínky, bude potřebovat část výbavy z jihlavského stadionu.