Letošní 13. ročník pochodu se konal uplynulou sobotu. Zhruba šestikilometrovou trasu mezi Býkovcem a Panskými Dubenkami prošly téměř tři stovky lidí. „Při přípravách oslav v roce 2000 jsme našli staré diplomy z původního pochodu. Přišlo nám to jako dobrý nápad, nějakým způsobem navázat na tuto tradici, zkusit ji obnovit. Určitě není na škodu, když se v tak malých vesnicích, jako je Býkovec a Panské Dubenky, něco děje, a lidé mají důvod se potkávat.  A to se potvrdilo. Na pochod už nechodí jen místní lidé, ale i jejich známí a známí těchto známých," přiblížila za pořadatele Marie Matějková.

Ona sama se v 80. letech účastnila i původního pochodu. Ten pořádal podnik Agrostroj Pelhřimov, který měl i pobočku v Počátkách. Chodilo se z Počátek přes Kaliště na Javořici. Z Javořice se sešlo do Panských Dubenek na parket, kde se konala večerní zábava. „Pochod se mohl chodit tak deset let, zanikl někdy po roce 1986. Já jsem ho šla dvakrát a dvakrát jsem byla jako pořadatel na kontrole u Studánky Páně. Jelikož trasa byla náročná a dlouhá, vycházelo se kolem poledne," doplnila Matějková.

Pochod z Počátek na Javořici byl určen hlavně pro zaměstnance Agrostroje. „Rozhodně tenkrát nechodilo tolik dětí. Novodobý pochod je spíše rodinnou záležitostí, měří jen několik kilometrů, takže ho bez problémů ujdou všichni členové rodiny, od těch nejmladších až po ty nejstarší," uvedla pořadatelka. Nejvíce lidí se pochodu Soptíka zúčastnilo před třemi lety, a to 317. Průměrně do terénu vyrazí okolo dvou set  padesáti lidí.
Startuje se v Býkovci, kde lidé dostanou průkazky, trasa vede přes Klatovec do Panských Dubenek. Pravidelní účastníci se při pochodu neobjedou bez žlutých soptíkovských triček. Po cestě je čeká kontrola, kde  se mohou občerstvit a zaznamenat průběh pochodu. V cíli pak dostanou odměnu v podobě pamětní medaile.