„Už loni jsem tady měla dva kluky odněkud z vesnice u Plzně, myslím, že je to super příležitost, jak se seznámit se zajímavými lidmi a zároveň jim krapet pomoct. Sama na festival půjdu, takže jim můžu i poradit, kde co najdou, a oni naopak mě, jaké zajímavé filmy viděla, a tak," vyjádřila se Helena Váňová.

Mezinárodní festival dokumentárních filmů totiž každoročně přiláká do Jihlavy tisíce návštěvníků a organizátoři se tradičně potýkají s nedostatkem ubytovacích kapacit, které město může nabídnout. Navíc studenti mnohdy nechtějí dávat velké peníze za ubytování po hotelích.

Na sociální sítí Facebook se tak objevila stránka s názvem Vaše domácí ubytování na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů, kde mohou lidé nabízet své gauče, či se po nich naopak poptávat. Podmínky ubytování si pak mezi sebou určují sami majitelé bytů s hosty. Na stránce se objevují podobné poptávky po bydlení, jako ta od Ondřeje Konvičného. „Ahoj, jsme dva brněnští studenti žurnalistiky, tedy student a studentka, a mně se podařilo vyhrát lístek na festival a zároveň přemluvit Báru, aby se mnou jela do Jihlavy. Vše na poslední chvíli a teď se snažím, abychom nemuseli spát venku na lavičce. Kdo byste věděl o místě na spaní od středy do soboty, ozvěte se, budeme moc rádi," napsal Ondřej Konvičný.

ROK DOPŘEDU

Většina hotelů v Jihlavě je během konání festivalu dokumentů zamluvená třeba i rok dopředu. Mezi ně patří například Hotel Villa EDEN. „Po generální rekonstrukci našeho hotelu máme vět-šinu času během týdne 
v průběhu celého roku vyprodáno. Horší jsou víkendy, jako důvod vidím zejména to, že v Jihlavě chybí zajímavé víkendové atrakce pro turisty. Co se týče Mezinárodního festivalu dokumen-tárních filmů, tak v průběhu jeho konání máme hotel naprosto vyprodaný, a to 
už rok dopředu. Takové akce vítáme a jsme rádi, že se zde konají," řekl majitel hotelu Rudolf Penn.

Stejně je na tom také jihlavský hotel Gustav Mahler. „Já jsem tady pět let, 
a co si pamatuji, tak každý rok je hotel během festivalu dokumentů zabraný do posledního místa. Jsme komplet plní, a to už rok dopředu. Ještě včera ale lidé volali a na ubytování v průběhu festivalu se ptali, ale bohužel," vyjádřila se recepční hotelu Eva Tunková.