Petardy, ohňostroje, přípitek a třeba i čočková polévka, aby se nás v novém roce držely peníze. Takové jsou novoroční tradice většiny měst a obcí na Jihlavsku. Výjimkou je Polná, kde si rachejtle odpustí.

„Snažíme se veškeré aktivity směřovat do adventní doby, takže na konec roku už žádné oslavy nechystáme," vysvětlil strategii Polné starosta Jindřich Skočdopole. V Polné si totiž lidé užili ohňostroj už koncem listopadu na zahájení adventu.

Jinde o oslavy nepřijdou

Ve zbylých městech na Jihlavsku o velkolepé oslavy konce roku nepřijdou. V Jihlavě vypustí světlice na oblohu v úterý od půl šesté večer. Autorem ohňostroje je už tradičně jihlavský rodák Leo Válek. Město přijde osmiminutová show na padesát tisíc korun. Při novoročních oslavách se v Jihlavě bude podávat i svařák.

„Loni jsem sestavil ohňostroj na Smetanovu Vltavu, letos to bude na Alphu od hudební skupiny Vangelis," uvedl Leo Válek. Podle něj není jednoduché postavit ohňostroj na hudbu. „Celá show musí gradovat společně s hudbou a nesmí trvat moc dlouho. Ideální je, aby to trvalo nejdéle deset minut," uvedl pravidla úspěšného vítání nového roku Válek. Ten už zažil i dvacetiminutové ohňostroje, které lidi přestanou v půlce bavit.

Společný přípitek na Nový rok

Válkův tým sestavuje ohňostroje také na silvestrovskou půlnoc v Brtnici nebo na Nový rok do Světlé nad Sázavou.

V Telči přivítají rok 2013 na náměstí Zachariáše z Hradce v úterý od půl páté večer. „Společně si připijeme na nový rok a doprovodnou akcí bude dechový kvintet Jaroslava Čajky," uvedla vedoucí odboru kultury Věra Peichlová.

Ohňostroj za třicet tisíc korun spustí na o silvestrovské půlnoci také v Lukách nad Jihlavou. „Každoročně se sejde několik stovek lidí už hodinu předem, popřejí si a popijí víno," sdělil starosta Luk nad Jihlavou Viktor Wölfl.

A nakonec rok 2013 v úterý od pěti odpoledne přivítají ohňostrojem na náměstí T. G. Masaryka v Třešti. Předcházet mu bude o půl čtvrté koncert v kostele svaté Kateřiny.