Nebourejte historii!!! Takový vzkaz si mohli v pondělí ráno přečíst kolemjdoucí na transparentu na budově bývalých Štefánikových kasáren v Jihlavě na rohu Štefánikova náměstí a Vrchlického ulice. Objekt je určen k demolici, místo něj má vyrůst bytový komplex. Kdo je autorem transparentu, nebylo do pondělního večera jasné. Nevěděli to ani ve společnosti PSJ, která je majitelem bývalých kasáren. Ten, kdo vzkaz umístil, se do areálu musel vloupat. PSJ nechala plachtu s nápisem odstranit ještě v pondělí dopoledne.

Proti bourání se v minulých měsících v Jihlavě ozývala řada hlasů. Demolici úřady povolily na konci loňského roku. S tím, že chátrající budova nemá významnou historickou hodnotu. Společnost PSJ původně zvažovala rekonstrukci, kvůli velmi špatnému technickému stavu nakonec zvolila radikální řešení. Návrh nového bytového komplexu prošel řadou úprav a změn, a to i v souvislosti s připomínkami veřejnosti .

„Je nám líto, že některými spoluobčany je vnímána demolice kasáren negativně a zřejmě je ani naše argumenty nepřesvědčily o naší snaze najít co nejvhodnější řešení, jak toto místo revitalizovat. Každá změna má pochopitelně i svoje odpůrce, bylo by však dobré spolu s protestem prezentovat i scénář možného dalšího vývoje, popřípadě představit i alternativní životaschopný projekt," uvedl v pondělí mluvčí společnosti PSJ Miroslav Fuks. A dodal, že pokud má kdokoli zájem o zakonzervování či jiné využití stávajících budov, může se na PSJ ještě v tomto týdnu obrátit s nabídkou na jejich koupi.

Demolice vadí Spolku pro starou Jihlavu. Podle vyjádření předsedy spolku Viléma Wodáka však nemá spolek s transparentem nic společného. „Je dobře, že se někdo ozval, ale tato forma je zoufalá a jde spíše o takové plácnutí. Jinak k tomu nemohu nic říct. My jsme proti bourání kasáren na podzim protestovali," sdělil v pondělí Wodák. Doplnil, že s budovou z roku 1887 přijde Jihlava o kus cenné historie. „Dle mého názoru není objekt v tak špatném technickém stavu, jak se uvádí," namítl.

Nesouhlas s bouráním již dříve vyjádřil i spisovatel Martin Herzán, ani ten však nic bližšího o plachtě s nápisem nevěděl. „S transparentem nemám nic společného, ale s jeho textem sympatizuji. Myslím, že to tam umístil člověk, kterému leží historie Jihlavy v srdci. Bourání těchto kasáren je prostě výsměch jihlavské historii," vzkázal Herzán.

Herzán podotkl, že v Jihlavě je v plánu i demolice unikátního pavilonu od slavného architekta Bohuslava Fuchse v areálu staré nemocnice. Bourat se má i unikátní sýpka nad kruhovým objezdem naproti bytovému družstvu Rozkvět a dalších objekty.

Herzán připomněl, že inicioval úspěšnou aktivitu za záchranu vzácných artefaktů, které se v bývalých Štefánikových kasárnách nacházejí. „Jde o kamenný ručně umělecko-řemeslně tesaný znak na střeše nad hlavním vchodem kasáren se znakem města Jihlavy, prapory, vojenskou municí a dalšími ozdobnými prvky," doplnil Herzán. Ten navíc upozornil, že při výstavbě Štefánikových kasáren v letech 1883 až 1887 mohly být využity také vzácné středověké náhrobní kameny z bývalého hřbitova ve Smetanových sadech. To, že se žulové desky ze hřbitova používaly v 19. století jako stavební materiál, se již prokázalo na jiných domech ve městě. V případě Štefánikových kasáren se jedná o asi padesát až sto velkých žulových desek, které je nutné obrátit a prozkoumat. „Kameny nejsou po celém obvody stavby, především jde o zeď do ulice 17. listopadu, včetně zadního menšího domku. Dále o zadní dvorní část kasáren. Některé desky jsou dobře viditelné, jiné jsou zaomítané," uzavřel Herzán.

Demolici bývalých kasáren loni posvětil odbor územního plánování jihlavského magistrátu. „Žádnou mimořádnou historickou nebo architektonickou hodnotu v tomto případě nespatřuji. Stav budov je špatný, dispoziční řešení také nevyhovuje. Budovy jsou významné spíše z hlediska historických událostí. Projekt výstavby je solidní. Investor udělal řadu ústupků, vyšel vstříc stížnostem sousedů. Například došlo k výraznému snížení pater," zdůvodnil vedoucí odboru Tomáš Lakomý.

ZUZANA MUSILOVÁ