Ačkoliv si vedení města uvědomuje, že nedostatek lékařů je potřeba řešit na úrovni státu a zdravotních pojišťoven, nabídlo mladým pediatrům volné byty i prostory pro ordinaci. Bydlení nabízí v centru města, na Masarykově náměstí nebo v ulici Matky Boží. Největší z bytů je 2+1 s plochou 112,39 metrů čtverečních. Zavedený lékařský dům je pak na ulici 5. května. O dalších benefitech lze jednat přímo s primátorkou Karolínou Koubovou.

Rodiče dětí bez lékaře by se měly v první řadě obrátit na zdravotní pojišťovny, které mají povinnost sehnat doktora. „Zásadní odpovědnost a úkoly mají zdravotní pojišťovny a stát a je nutné zvýšit tlak jak politiků, tak veřejnosti, aby stát svoji roli v zajištění zdravotní péče plnil,“ uvedl Luboš Kliment z Projektu Hippocrates, který na krizi hlasitě poukazuje.

Chemičtí nadšenci Miloš Večeřa (vlevo) a Jiří Vystrčil (vpravo).
Názorná ukázka pro studenty: chemici z Vysočiny dali dohromady všechny prvky

O vážné sitauaci není pochyb. Zatímco ještě před čtyřmi lety bylo prý v Jihlavě jednadvacet pediatrických ordinací, od Nového roku se počet snižuje na šestnáct. Ke konci roku 2021 totiž končí dvě dětské lékařky, které evidovaly více než dva tisíce pacientů. Do výběrového řízení na jejich nástupce se pak nikdo nepřihlásil, opakovaný pokus dopadl stejně. Pozitivní není současná situace ani predikce do budoucna, na Vysočině jsou totiž místa, která jsou na tom podobně, ne-li hůře.