Na rodinnou procházku podél řeky Jihlavy si vyrazili Petr s Janou a v kočárku klidně spí malý Jakub a vedle cupitá roční Terezka. Pokud máte pocit, že takovou rodinu znáte, není se čemu divit. Na Vysočině totiž v loňském roce patřila tato jména mezi nejoblíbenější.

„Tereza byla nejčastěji dávaným jménem na Vysočině už v roce 2010. Loni bylo z počtu 2 448 dívek 124 Terez. 
U chlapců se první dvě místa prohodila. Jakub vystřídal Jana," uvedla Hana Vencálková z krajské správy Českého statistického úřadu.

Kluků se v loňském roce narodilo 2 627, jméno Jakub dostalo 144 z nich. Janů bylo jen o šest méně. Naopak Tereza má své postavení na Vysočině neochvějné. Druhých Elišek bylo o třicet méně.

Český statistický úřad na svém webu před pár dny zveřejnil novou statistiku jmen dětí narozených v roce 2011. V celorepublikovém součtu jsou dívky srovnané v pořadí Eliška, Tereza a Adéla. Na Vysočině je složení prvních třech míst následující – Tereza, Eliška a Natálie. Adéla figuruje v kraji až na šesté příčce. U chlapců se celorepubliková statistika na prvních třech místech od krajské neliší.

Spojování jmen

„V současné době se objevuje trend dávat současně dvě jména, a to většinou za použití spojení klasických jmen jako Anna, Kateřina, Jiří nebo Josef," uvedla dále Vencálková.

Český statistický úřad také sleduje i nejčastější jména matek a otců. U matek drží v posledních dvou letech prvenství Jana, u otců je to Petr. Tato jména byla totiž nejčastěji dávána dnešní generaci třicátníků, tedy těch, kteří se nyní usazují a zakládají rodiny.

Trend jmen ovlivňují i nadále seriály nebo vlivy zahraničí. Loni se na Vysočině narodila například Lara, Grace Maria, Cornelia nebo 
z chlapců Alva, Flavio, Keon či Baterdene.