Myšlenka charitativního běhu vznikla v beranovské základní škole. „S dětmi jsme přemýšleli, jak udělat projekt, který nás bude bavit a prospěje někomu v okolí. Spousta krásných věcí se dá spojit s pohybem, navíc se děti v současnosti málo hýbou,“ vysvětlila učitelka Ivana Pejčochová.

Snaha najít v okolí někoho handicapovaného, komu by příspěvek v řádech tisíců výrazně pomohl, nebyla úspěšná a tak se učitelé rozhodli věnovat peníze dětskému oddělení Nemocnice Jihlava. „Loňský výtěžek dvacet tisíc byl využitý na renovaci pokoje,“ dodala Pejčochová.

Startovní časy byly zcela individuální a stejně tak i způsob, jakým bylo možné trať o vzdálenosti necelé čtyři kilometry zdolat. Bylo možné běžet, jít, jet na kole nebo klidně i na koloběžce.

Ilustrační foto.
Židovské oběti budou v Třešti připomínat kameny

V cíli pak každý z účastníků přispěl na nemocnici. Místo startovného se tak platilo cílovné a to dělalo osmdesát korun, tedy dvacku za každý kilometr. Většinou účastníci ale příspěvek zaokrouhlili na stovku nebo dali ještě více.

I vzhledem k termínové kolizi s podobnými akcemi v okolí se u rybníku Nutlíz objevili hlavně místní. „Je to happening pro místní obyvatele, který je spojen se smysluplným využitím peněz,“ potvrdila Pejčochová a její slova potvrzovala atmosféra, kdy se většina přítomných znala. Běh pořádala ZŠ a MŠ Velký Beranov, zatímco dětský den jako takový se tradičně konal pod taktovkou hasičů.