Jen pár dní před Štědrým dnem si miminko z porodnice v Novém Městě na Moravě dovezou domů do Žďáru nad Sázavou manželé Fiksovi. „Pod stromeček už jsme dostali pračku se sušičkou, ale tohle je lepší," smál se trojnásobný tatínek Radomír s novorozenou Jasmin Izabelou v náručí.

Na malou sestřičku doma čekají šestiletá Tereza Magdalena a Sofie Elizabet, která má dva a půl roku. „Jméno Jasmin vymyslela Madlenka. Líbila se jí princezna z Aladina," vysvětlila původ jména maminka Hedvika a její manžel doplnil: „Ještě jsme ani nevěděli, co to bude, a ona už na bříško mluvila a oslovovala je Jasmin. Nejsme zastánci tradičních českých jmen. Vybírali jsme taková, aby spolu dobře zněla."

Pořídit si miminko jako vánoční dárek prý nebylo záměrem. „Podruhé nám to moc nešlo, potřetí jsme tomu dali volný průběh, a vyšlo to skoro hned, a zrovna před Vánoci, zatímco první dvě holky jsou obě v červenci," prozradil Fiksa.

A že je to zase holka? „Bylo nám to vcelku jedno, co to bude. Holky nejsou špatný, prý jsou hodnější. Máme doma Tři Sestry revival. Ještě bychom potřebovali zvukaře, ale pani nechce slyšet, viď, Heduško?" šprýmoval pyšný otec.

V porodnici jihlavské nemocnice se před Vánocemi rodí více miminek. „Nastávající maminky chtějí mít před Vánocemi naklizeno, pečou cukroví a celkově se více hýbají. To je ten hlavní důvod, že se potom miminku chce na svět," vysvětlil primář gynekologicko-porodnického oddělení Aleš Roztočil.

V Jihlavě zůstávají na Štědrý den v nemocnice jen ty miminka a maminky, které mají zdravotní komplikace. „Většinou záleží na tom, jak je na tom miminko. Určitě se ale snažíme, aby bylo propuštěno co nejvíce pacientek," popsala Jana Kučerová, sestřička novorozeneckého oddělení .

Miminko si v pondělí jako vánoční dárek odveze čtyři nebo pět maminek z porodnice v Novém Městě na Moravě. „Maminek tu teď máme devět. Některé z nich tu vánoční svátky stráví, v pondělí propustíme s dětmi domů čtyři nebo pět maminek," řekla lékařka Hana Bendáková s tím, že podíl chlapců a dívek je mezi dětmi stejný.

V třebíčské nemocnici leželo v neděli dvacet maminek, z toho sedmnáct z nich už se svými novorozeňaty. Kolik z nich půjde domů ještě před Štědrým dnem, se ale definitivně rozhodne až po pondělní vizitě. „Před svátky se ale budeme snažit samozřejmě pustit domů co nejvíc maminek," uvedla staniční sestra porodního oddělení šestinedělí Marta Eisová.

V Pelhřimově v neděli propustili pět maminek s nově narozenými dětmi, další tři maminky odejdou do Štědrého dne. Na gynekologicko-porodnickém oddělení brodské nemocnice čekalo v neděli na porod osm budoucích maminek. Šanci na to, že se její dítě narodí přímo na Štědrý den, má ale pouze jedna z nich. Ty zbývající mají termín porodu až na přelomu prosince a ledna.