Nejen na Žďársku, ale na celé Vysočině chybějí lékaři všech odborností. Dokonce už v roce 2017 zavřela svoji ordinaci v Lukách nad Jihlavou dětská lékařka Marie Novotná. Od té doby se za ni nepodařilo najít náhradu.

Změnit tento stav si dal za úkol projekt Hippocrates, za kterým stojí právník Luboš Kliment ze Žďáru nad Sázavou. „V současné době rozhodují peníze. Takzvaní lovci mozků z agentur vám seženou i primáře, ale požadují odměny v řádu statisíců korun,“ popsal současnou situaci.

Podle jeho názoru má Vysočina další problém. „Víte, proč nejsou z čistě ekonomického hlediska venkovské ordinace na Vysočině zajímavé? Je to způsobeno vysokým podílem starších pacientů, kteří vyžadují častější péči. Bohužel, z čistě ekonomického pohledu založeného na penězích potom tato ordinace nemá "dobrý" poměr mezi stálými kapitačními a úkonovými platbami,“ vysvětlil Klement.

Slavnostní otevření obchvatu Osové Bítýšky.
Obyvatelé Bítýšky si oddechli: kamiony je objedou po novém obchvatu, podívejte

Na ekonomickém pojetí zdravotní péče není podle Klimenta něco v pořádku. „Proto chceme představit zcela nové přístupy k řešení těchto problémů,“ dodal právník. A tak se rozhodl uspořádat 6. září odpoledne ve Žďáře konferenci, kde představí projekt Hippocrates a spustí kampaň Žďársko hledá lékaře. „Jedním z bodů projektu je plán zdravotní péče a zásobárna talentů. Systém rezidenčních míst s podporou pro mladé začínající lékaře,“ upřesnil.

Podle starosty Františka Porubského z Hamrů, který také dostal pozvánku na konferenci, je otázka do budoucna, zda projekt něco změní. „Všechno je lepší než nic. Než sedět a čekat,“ zdůraznil.