Spolu s ní se totiž o post nejlepšího pekaře ucházelo dalších dvaapadesát soutěžících. Prvenství však bylo zcela jasné, shodla se v sobotu na prvním ročníku takzvaného Mrkvancobraní v Polné tříčlenná porota. Ta neměla zrovna jednoduchý úkol. Všech třiapadesát mrkvanců musela ochutnat a ohodnotit nejen jejich chuť, ale i vzhled, vůni, konzistenci a kreativitu jejich tvůrce.

„Každá položka byla jinak bodově hodnocena. Nejvíce bodů jsme udělovali samozřejmě za chuť. Kreativitou je myšleno, nakolik se výrobek liší od jeho původní podoby, tedy od toho, jak se mrkvance pekly dříve," řekl jeden z porotců Pavel Mareš, který vlastní restauraci v Jihlavě.

Spolu s ním byla v porotě i majitelka cukrárny v Přibyslavi Alena Jouklová. „Bylo těžké ohodnotit všechny mrkvance. Po nějakém čase se ty chutě začnou mísit, takže jsme nad tím strávili asi tři hodiny," pousmála se Jouklová.

A jak může mít jeden a ten samý výrobek rozdílnou chuť? „Je možné ho dochutit například anýzem, fenyklem, skořicí či mákem. Mezi soutěžícími se objevily i jedny mrkvance na slano. Otázkou ale je, nakolik to jsou stále mrkvance," poznamenal Mareš.

Mrkvance se jedí čerstvé, proto je museli soutěžící upéct ideálně v sobotu dopoledne. Někteří je nosili porotcům na ochutnávku ještě teplé. „Já peču vždy přes noc," prozradila Ludmila Vomlelová, jejíž mrkvance se umístily na třetím místě. Druhé místo si vybojovala Růžena Honslová. Ta si od přítomných zasloužila velký potlesk, protože Honslová byla zároveň nejstarší účastnicí celé soutěže. Narodila se v roce 1932.

Pekaře i pekařky přišli na první ročník Mrkvancobraní podpořit i jejich známí a místní. Ti mohli na na Husově náměstí v Polné ochutnat i mrkvové placky, mrkvové pivo či mrkvovou pálenku. Kdo si ale nepospíšil a přišel na akci později, sladké mrkvance už neochutnal. Přibližně pět set kousků mrkvové pochoutky se totiž vyprodalo během první hodiny. Přítomní však po vyhodnocení soutěže mohli ochutnat výtvory samotných soutěžících. Přítomné pobavila i hudba a taneční vystoupení miss orient Vendulky Pánkové a skupiny Latifa.

IVANA HOLZBAUEROVÁ