Oproti klasickému joju, se yoyo liší v tom, že uvnitř yoya je ložisko, které se protáčí, takže yoyo se hráči nevrací cuknutím zpátky nahoru, ale točí se pořád dole.

Šlo o první yoyo soutěž  v krajském městě Vysočiny vůbec. „Začátečníci mají předepsané triky, které musí zvládnout. Pokročilí už si jedou freestyle, takže svoje triky. Je to o kreativitě a o originalitě. V České republice jsou yoyeři obzvláště kreativní a to je skvělé. Nejdůležitějším faktorem je zkrátka být originální a kreativní," vyjádřil se porotce nedělní soutěže Tomáš Doležel z Brna.

Systém hodnocení i pokročilých spočívá v tom, že ze sedmdesáti procent se hodnotí technika, zbylých třicet procent je je umělecká část, kde se hodnotí pohyb po pódiu nebo komunikace s diváky.

Nedělní soutěž v kategorii pokročilých vyhrál sedmnáctiletý Dan Bourek z Pelhřimova. Ten se k yoyu dostal přes kamarády ve škole. „Kamarád yoyo donesl do třídy a mně se to zalíbilo, tak jsme to začali dělat. Ale postupem času všichni odpadli a zůstal jsem sám, ale nevadí mi to, je to super, pořád mě to baví," řekl Dan, který se yoyu věnuje asi čtyři roky.

Yoyo může být buď plastové nebo kovové. To nejzákladnější se dá pořídit za tři stovky, ale na lepší triky je i yoyo za čtyři tisíce korun. Provázek yoya je z polyesteru. „Já mám svítivě žlutý, to aby byl pořádně vidět. Soutěže po celé republice neobjíždím, i když jich je opravdu hodně, teď se to rozjelo, nejvíc v Praze, kde je hodně yoyerů. Já jezdím spíš jenom na soutěže v okolí. Většinu triků si člověk vymýšlí sám," vyjádřil se Dan. Podle něj není lehké vybrat jeden trik, který by byl nejtěžší. „To je totiž různé. Každý má svoje vlastní triky, což je super, můžete tak vyjádřit sám sebe nebo jak bych to řekl," usmál se Dan.
Nejvíce „in" jsou teď v yoyování takzvané horizontální triky. To znamená, že yoyo nevisí dolů, ale točí se v horizontální poloze v devadesáti stupních. „To už je těžší. Yoyo se musí pořád hýbat, aby se dalo trefit na provázek. Jinak ostatní triky jsou o každém člověku, protože někomu přijde něco lehké a pro druhého je to naopak těžké," vysvětlil sedmnáctiletý Dan.

Dan jezdí se svým kamarádem yoyerem z Třeště také vystupovat po různých akcích. Po soutěži svoje triky s yoyem předvedli ještě na dětském karnevalu v Dělnickém domě. Vystupují ale například i na plesech nebo na táborech pro děti.

Někteří yoyeři, zejména začátečníci, používají při yoyování rukavičku. To je kvůli tomu, když se potí ruce. Provázek pak po ruce špatně klouže.

1. yoyo závody v Jihlavě

Kategorie začátečníci:

účastníci: Ondřej Matoušek

František Doskočil

Štěpán Viktora

Malíková Lucie

Martin Brabenec

Ivan Derkach

1. místo - František Doskočil

2. místo - Štěpán Viktora

3. místo - Lucie Malíková

Kategorie pokoročilí 1A

účastníci:  Matěj Kubašta

Michal Nikodým

Viktor Pátek

Pavel Fila

Pavel Neradný

Jan Štěpánek

Dan Bourek

Vojta Pittner

Martin Volák

Josef Žižka

1. místo - Dan Bourek

2. místo -  Martin Volák

3. místo - Pavel Neradný

Rozhodčí - kluci z YOYOMÁNIE z Brna