Řeč je o Kábově domu, kde býval hostinec, hotel, cukrárna, a velké prostory byly využívány také jako divadelní sál a taneční sál. V současné době však největší dům na brtnickém náměstí chátrá.

A na tuto nemilou skutečnost chtěli upozornit pořadatelé sobotní akce 
v klášterní zahradě v Brtnici s názvem Druhá přehlídka amatérského umění na Vysočině. „Součástí této akce je ještě výstava právě v Kábově domě, chceme upozornit na nehezký stav tohoto domu, je prázdný, nic se tam neděje. Původně to byl dům, kde se udržovala kultura, byla tam divadla a tak dále, je to největší dům na náměstí v Brtnici a má nejhorší fasádu, což je škoda," upozornila pořadatelka sobotní akce Jitka Ludmilová.

Ona sama se právě Kábův dům snaží oživit, provozuje v něm krámek s regionál-ními potravinami a vedle 
s manželem má bufet 
s místními produkty. „Dům patří soukromé majitelce, přejeme si, aby se s domem začalo něco dělat, chátrá 
a je nevyužitý," dodala Jitka Ludmilová s tím, že zájemce zve na výstavu, kterou 
v Kábově domě uspořádala. „Mají tam výstavu amatérští fotografové z Brtnice, jsou tam k vidění malířské práce místní paní Králové a historické sbírky lidí z Brtnice. Taky jsme oslovili kluky, co byli v Kyrgyzstánu, takže výstava je také o jejich cestě," přiblížila organizátorka.

Sobotní akce v brtnické klášterní zahradě s názvem Druhá přehlídka amatérského umění na Vysočině se kromě podpory rekonstrukce Kábova domu konala také na podporu mateřských center, která fungují v Brtnici a v Kněžicích. „Rozhodla jsem se do toho jít, protože je spousta akcí, kde mají prostor takoví ti hudebníci a tanečníci, kteří jsou známí všude možně, ale ti, co začínají, nebo i ti, kteří se tomu věnují celý život, ale nejsou profíci, nemají moc možností se ukázat, takže jsem jim to chtěla nabídnout," vysvětlila organizátorka.

Na akci tak například vystoupila kapela Arciskačány, zpěvačka Markéta Báťová nebo břišní tanečnice. Nechyběly ani aktivity pro děti jako keramická dílna, bubnování nebo dílničky mateřského brtnického centra. „Všechno to dělají lidé se srdcem na správném místě," usmála se Jitka Ludmilová.