Dělníci zde dokončili práce celkem na šesti kilometrech silnice první třídy s označením I/38. Tedy na vytíženém tahu mezi krajským městem a Znojmem.

Už v půli týdne ale začaly práce na zbylých dvou dvoukilometrových úsecích. Zatímco průtahy Vílancem, Rančířovem a Suchou jsou hotové, nyní přišly na řadu práce v Čížově a v úseku od Beranovce do Suché. Místo tří semaforů tak na řidiče čekají už jenom dva.
Starosta Vílance Lenka Maršánová jezdí na trase pravidelně a potvrdila, že omezení ve Vílanci skončila o něco dříve, než bylo původně avizováno. „Původní termín byl do 23. července, dělníci to však zvládají rych-leji. Nicméně se zdržením musejí řidiči počítat, i když jedny semafory ubyly," uvedla starostka Vílance.

Podle ní totiž sice dopravu zastaví pouze dvoje světla, ale tím se vytvoří i delší kolony. „Ve středu nám dlouhá kolona stála přímo ve Vílanci, a to je semafor až kus za obcí," doplnila Maršánová. Řada řidičů si tak stále pomáhá tím, že jezdí ze Stonařova na Brtnici a poté po novém obchvatu Příseky do Jihlavy.

JEZDÍ OKLIKOU

Stejně to dělá například i řidič Zdeněk Nosek. „Abychom nemuseli jezdit do práce skoro o tři čtvrtě hodiny dříve, protože co světla, to ráno ve špičce znamenalo minimálně deset minut čekání, tak stále jezdíme přes Brtnici," doplnil Nosek.

Ředitelka krajského ředitelství silnic a dálnic Marie Tesařová potvrdila, že práce v úseku jdou bez větších problémů hlavně díky počasí. „Kompletně hotovo má být do října letošního roku, nicméně věříme, že práce budou rychlejší a úsek mezi Jihlavou a Stonařovem otevřeme dříve," uvedla Tesařová.

Denně totiž po tomto tahu projede v průměru kolem sedmi tisíc aut V létě se tudy jezdí lidé do Chorvatska.

Opravy v úseku zajišťuje od konce dubna firma Silnice Group. Hotovo má být podle plánu do konce října letošního roku.

Na této silnici první třídy ovšem nejde o jedinou modernizaci. Další omezení řidiče na cestě do Znojma čeká také mezi Hladovem a Želetavou. I zde je trasa dlouhá zhruba osm a půl kilometrů opravovaná po částech a dopravu zde řídí semafory.

Zde je celkem šest úseků, které jsou rovněž opravované takzvaně na přeskáčku. Nyní se proto pracuje na třech úsecích. Zakázku zde vede sdružení vedené firmou VHS Teplice.

Ředitelství silnic a dálnic Kraje Vysočina tak v úseku mezi Jihlavou a Želetavou na Třebíčsku v současné době opravuje celkem asi dvacet kilometrů vytížené silnice. Dohromady jde o práce v hodnotě kolem 215 milionů korun bez DPH.