Jak to vše začalo?
Úplně nevinně. Od dětství žiji v Telči, kde jsem vychodil základní školu, poté jsem nastoupil na učňáku v Třešti na obor kuchař číšník, ale nakonec jsem musel pro nekázeň přestoupit na obor kuchař. A pak se to nějak pokazilo, po vyučení jsem si přivydělával jako kuchař, životem jsem se však spíš protloukal. Měl jsem spousty malérů, dokonce mě i párkrát zadrželi - například za výtržnosti nebo rušení nočního klidu. Navíc jsem měl problémy s alkoholem, často jsem neměl ani kde spát…

Stalo se něco zásadního, proč ses rozhodl změnit svůj život?
Dostal jsem boreliózu. Kouslo mě nakažené klíště, nemoc se mi dvakrát vrátila, to kvůli špatné životosprávě. Byl jsem dlouho nemocný a začal jsem přehodnocovat svůj život. Došlo mi, že je blbost ho promarnit kravinami. Byl jsem rozhodnutý, že když se z toho dostanu, změním svůj způsob života.

Evidentně jsi nemoc zvládl, co bylo pak?
Přestal jsem dělat pitomosti, tedy většinou (úsměv). Vždycky mě lákalo herectví. Začínal jsem jako komparz v různých projektech a během natáčení jsem pozoroval štáb, veškeré dění kolem a „učil se“. Časem jsem se dopracoval k jednorázovým mluveným rolím, úplně mě to uchvátilo. Pokaždé můžu být někým jiným, „žít“ v různých dobách, být padouch, nebo klaďas. V Lutherovi jsem byl nóbl pán, ve filmu Po strništi bos raněný německý voják a ve filmu Borgia jsem měl mor. Navíc si rozšiřuji znalosti z různých období našich a mnohdy i světových dějin a jako bonus se setkávám s osobnostmi, které jsem do té doby znal jen z obrazovky.

Ilustrační foto.
Manželský slib uzavírají spíše na zámku než před Bohem

Chtěl bys nějak postoupit dál?
Po čase jsem si uvědomil, že chci ještě trochu víc. Rozhodl jsem, že si splním sem a natočím vlastní film. Režisér je vůdce, za vše odpovídá. Je to obrovská výzva.

O čem ten film bude?
Můj film ponese název Tenebris – Temnota. Ano, půjde o horor. Většina hororů je jen na jedno zhlédnutí, což já nechci. Mým záměrem je natočit film, který bude mít skvělý děj, dobré dialogy a postavy. Hlavně vím, že chci lidi, kteří budou spolupracovat jako tým. A pokud si pak diváci pustí film znovu, budu vědět, že jsme odvedli dobrou práci a já natočil film, co za tu námahu stál.

Řekni mi něco o příběhu.
Pokud jde o příběh, ten se točí kolem novináře, kterého ztvárňuji já. Je to trochu sobec, co se žene za kariérou a udělá vše pro pořádný článek. V příběhu začíná psát o děsivých vraždách, postupem času se zaplete s opravdovým zlem a pochopí, že duchařské historky nejsou jen vyprávěním pro zlobivé děti. Ale noční můra, která se pro něj stala realitou.

Jak daleko jsi s přípravami a kde bude možné film vidět?
Přípravy na film započaly už loni v létě, jelikož jsem však často točil v Praze, začal jsem se definitivně zabývat filmem od listopadu. Podařilo se mi získat hned několik amatérských herců se zkušenostmi v televizi, možná je podle obličeje poznáte. Techniku a domy, kde se bude točit, obstará kamarád, vkládá do mě velké naděje. Na filmu dělám i jako režisér a scénárista. Pokud jde o scénář, ten už je prakticky hotový, už se dolaďují jen detaily. Natáčení by mělo začít koncem února, předpokládaná doba natáčení je 3 až 4 měsíce. Rád bych, aby se film promítal i v kině, třeba v Třešti.

Takto zeď bude vypadat.
Centrum krajského města bude zdobit nové graffiti

A co bude dál?
Potom mě čeká hlavní role v nízkorozpočtovém filmu, budu hrát kněze. A měly by se přidat i nějaké další roličky v televizi. Taky záleží na tom, jak bude Tenebris úspěšný, pak se uvidí.

KAROLINA KOCIÁNOVÁ