„V roce 2013 jsme založili 318 pochval," řekla mluvčí jihlavské nemocnice Monika Zachrlová.

Nejvíce pochval míří tradičně na gynekologicko-porodnické a dětské oddělení. Vzkazy píší nejčastěji novopečené maminky. „Chtěla bych poděkovat všem sestřičkám, paním doktorkám a panu primáři za obětavou pomoc při mém shledání s novým životem, s mojí dcerou. Čekala jsem, že péče bude jiná než u nás v Brně, ale že se setkám s takovým nadstandardem, to jsem nečekala," píše Kateřina Nedvědová.

Ženy oceňují nejenom péči a prostředí.„Pan doktor Kozmon je nejenom fešák (manžel mi to prominul), ale hodný člověk s profesionálním přístupem," pochvaluje si například Dita Christiánová.

Do nemocnice se scházejí ručně psané dopisy, básničky, nebo třeba malované obrázky od těch nejmenších pacientů. Pacienti mnohdy neopomenou ohodnotit stravu nebo práci uklízečky. V dopisech bývá také oznámkování, jako ze školy.

Dopis letos přišel třeba i od policistů. „Je také vaší zásluhou, že se kriminalistům podařilo zajistit důležité stopy a mohli tak objasnit velmi závažný trestní čin," zní úryvek z dopisu. Poděkování mířilo za pomoc, kdy nemocnice poskytla respirátory, které pomohly kriminalistům při pátrací akci.

V roce 2013 bylo pochval 318, loni 171 a předloni 108.

ZUZANA MUSILOVÁ