Jedním z míst, kde záznamové zařízení funguje, je stanoviště kontejnerů V Ráji. „Nepochopitelné je mimo jiné to, že někdo naloží a z dálky přiveze vozík plný odpadu k nádobám na třídění, ač by cesta na sběrný dvůr zabrala sotva pět minut,“ podivila se vedoucí odboru životního prostředí Katarína Ruschková nad snímky z Ráje, kde se objevily autoskla nebo autodíly.

Náklady na likvidaci černých skládek město hradí z poplatku za komunální odpad. Nejen, že se zvyšují částky, které jihlavská správa platí za likvidaci odpadů, ale navyšují se tak i poplatky všech obyvatel ve městě, mnohdy i samotných autorů skládek. V loňském roce tak občané za odstranění černých smetišť zaplatili více než tři sta tisíc korun.

Socha Boženy Němcové na zámku v Polné.
Polenský zámek zdobí socha Boženy Němcové

Radnice na umisťování fotopastí spolupracuje s městskou policií. „Domníváme se, že sledováním vybraných míst budeme schopni lépe odhalovat zakladatele nelegálních skládek, které budeme postupně oslovovat,“ uvedl ředitel městské policie Jan Frenc.

Ve Vyskytné nad Jihlavou vedení obce řeší také problémy s odpady. Tam se ale, na rozdíl od Jihlavy, kde celková míra třídění stoupá, potýkají s množstvím domácností, které druhy odpadů nerozlišují.

Zastupitelé se proto rozhodli ke kontrolování obsahu popelnic. Protože první namátková probírka, kdy v popelnicích byly plasty, papír i bioodpad, dopadla špatně, budou pověření zaměstnanci sledovat stav sběrných nádob pravidelně.

Lidé, u kterých naleznou špatně vytříděné odpadky, na rozlišování upozorní. Na internetových stránkách obce občané o tomto tématu diskutovali, většina byla proti. Zapojil se i starosta Petr Böhm.

Kuchaři ze školní jídelny základní a mateřské školy ve Velkém Beranově se už potřetí dostali do finále soutěže o nejlepší školní oběd.
Žádné UHO, ale tofu: Ve velkoberanovské školní jídelně se jí zdravě

Letos v květnu ve Vyskytné dobrovolníci z řad občanů zlikvidovali černou skládku.