Ne zcela podařená investiční akce je nyní v městysi na Jihlavsku tématem číslo jedna. A nejen tam. „Vážně by mě zajímalo, kdo takový projekt schválil a kde se mistr tesař utnul,“ glosovala situaci Markéta Báťová na svém blogu Markétiny Zprávičky.

Práce v Lukách prováděla firma MI Roads, jedna ze tří společností, které budou stavět jižní část jihovýchodního obchvatu Jihlavy. „Tak snad těch šest mostů na této trase nedopadne stejně,“ dodala v nadsázce autorka Markétiných Zpráviček.

Deník zjistil, že šlo o chybu zhotovitele, který měl špatné geodetické podklady. Náklady na opravu budou na účet stavební firmy. „Je domluvené, že oprava bude ještě v příštím týdnu. Frézování začne v úterý, délka prací se předpokládá pět dní. Další detaily se budou upřesňovat v pondělí před zahájením prací,“ sdělil náměstek krajských cestářů Tomáš Mátl a omluvil se veřejnosti za komplikace.

Silnice u zámku bude zřejmě neprůjezdná celý týden, někteří řidiči nechávají auto u cesty a do Luk chodí pěšky.
Z Luk do Brtnice jen přes Jihlavu: řidiče překvapila celková uzavírka, podívejte

K celé situaci se pro Deník vyjádřil také zástupce společnosti Metrostav Infrastructure Michal Jurman. „Stala se chyba při vytyčení konstrukčních vrstev a celý problém nyní aktuálně a intenzivně řešíme s investorem včetně toho, v jakém termínu přesně dojde k nápravě na stavbě samotné,“ informoval v pátek odpoledne Jurman. 

Situace je komplikovaná zejména pro dopravní společnost ICOM Transport, který pořizoval speciální autobusy, které pod viaduktem projely, byť těsně. „Silnice byla pod viaduktem plná hrbolů a dělníci si asi řekli, jak to hezky srovnají. Ty nerovnosti tam ale byly právě proto, aby se autobus vešel,“ popsal jeden z obyvatel Luk, který si nepřál uvést své jméno. Redakce ho zná.

Informaci o tom, že autobusy nyní pod viaduktem neprojedou, potvrdila Deníku Monika Varmužová ze společnosti ICOM Transport s tím, že se na problém přišlo prvního prosince při měření podjezdové výšky viaduktu. „Autobusová doprava aktuálně nijak omezená není, neboť autobusy používají objízdnou trasu, stejnou jako při uzavírce. Nicméně tato objízdná trasa způsobuje, že dochází ke zpoždění na spojích, které se pohybuje v řádech minut,“ sdělila Varmužová.

Loučtí dobrovolní hasiči zjistili, že se pod viadukt nevejdou se svojí cisternou. Komentář velitele jednotky se ale nepodařilo získat.