Nesem vám noviny, Narodil se Kristus Pán, Půjdem spolu do Betléma, Jak si krásné neviňátko, Pásli ovce Valaši a poslední bonusová Vánoce, Vánoce přicházejí. To jsou názvy šesti koled, které zazní na náměstích a návsích po celé České republice ve středu 9. prosince od 18 hodin.

Úplně poprvé si koledy společně s Jihlavským deníkem zazpívají v Rohozné. „O akci víme od minulé paní ředitelky Základní a mateřské školy v Novém Rychnově. Děti z této školy k nám jezdí každoročně zpívat na rozsvěcování vánočního stromečku a ona nám o té akci pověděla, že je z toho nadšená, proto jsme se přihlásili," vysvětlila starostka obce Rohozná Štěpánka Šteflová.

V obci letos zpívání koled spojí právě s rozsvěcováním vánočního stromku. „Vystoupí zde právě děti ze zmiňované školy, rozsvítíme stromek u kapličky svatého Václava a zazpíváme si přitom české koledy," plánuje starostka Rohozné Štěpánka Šteflová.

V nejbližších dnech a týdnech ještě musí v obci doladit detaily, i to, jestli bude akce obohacena o hudební doprovod a další program. „Samozřejmě budeme rádi, když se do akce zapojí co nejvíce občanů a přijdou si společně zazpívat koledy," pozvala lidi z obce starostka.

Zkušenosti z loňského roku mají naopak na náměstí v Telči. Tam na zpívání koled přišlo hned několik desítek lidí. „Na to, že to byl první ročník, tak přišlo k morovému sloupu na Náměstí Zachariáše z Hradce kolem padesáti, možná sedmdesáti lidí. Nedokážu to tak přesně odhadnout," vypočítala Marie Šimková, která se do akce přihlásila.

V loňském roce zahlédla výzvu, že se po celém Česku koledy zpívají, proto neváhala, a Telč do akce přihlásila. „Letos jsem si všimla, že je to znovu, takže jsem nás znovu přihlásila," dodala Šimková, která věří, že se třeba v letošním roce přidají například i žáci telčské základní umělecké školy. „Letos si myslím, že by akce zase mohla být o něco větší. V loňském roce jsme jako doprovod měli kytaru, letos bychom to rádi ještě obohatili například o harmoniku," naplánovala Šimková. Vše bude ale záležet na tom, zda bude harmonikář v daný termín k dispozici.

Na některých místech má zpívání koled tradici, už od začátku letošního roku mají akci Česko zpívá koledy ve svém kulturním kalendáři například v Polné. „Už jsme jenom čekali na to, jaké koledy se letos budou zpívat," potvrdila Martina Nováčková z polenského městského úřadu.

Po několikáté se sejdou například i na návsi v Bezděčíně, kde akci pořádají místní hasiči. Ti jsou ale v letošním roce na roztrhání. Ve stejný termín je čeká vyhlašování ankety Dobrovolní hasiči roku, kam se probojovali až do finálového kola.

Největší akce na Jihlavsku se ovšem očekává přímo v krajském městě na Masarykově náměstí. Už tradičně sem chodí koledy zpívat několik stovek lidí. O hudební doprovod se postará jihlavská základní umělecká škola.