Do opozice se přestěhovali zastupitelé za ODS a hnutí Forum Jihlava.

Na rozdíl od předchozího programového prohlášení toto obsahuje například záměr vypracovat studii využitelnosti areálu Modety, na jehož nákupu se předchozí koalice nedohodla. Naopak v novém prohlášení se nehovoří o vybudování zpevněné plochy letiště v Henčově. „Neznamená to, že rada města nemá zájem na modernizaci letiště. Otázek a problémů s tím spojených je ale zatím tolik, že jsme nepovažovali za vhodné téma do tohoto dokumentu zahrnout," uvedl náměstek primátora za ČSSD Vratislav Výborný.

První náměstkyně primátora a zástupkyně nového koaličního partnera ANO 2011 Jana Mayerová dává důraz na vznik dlouhodobého plánu investic a možnosti financování. „Jihlava má velké rezervy v oblasti dopravy. Na začátku musí být ucelená a jasná vize, proto urychlujeme přípravu strategie v této oblasti," dodala Jana Mayerová.

Po změnách ve vedení města je Vratislav Výborný nově náměstkem pro oblast sociálních věcí. „Podařilo se mi do prohlášení zahrnout podporu sociálního bydlení, ačkoliv zákona o něm se od této vlády už asi nedočkáme," poznamenal náměstek s tím, že aktuálně už radnice připravuje pro klienty stacionáře dva byty, které jim umožní lepší integraci. V oblasti sociálních věcí také rada města přislíbila podporu výstavby kamenného hospice, výstavbu komunitního centra pro hendikepované spoluobčany nebo začlenění financování sociálních služeb do dlouhodobého rozpočtového výhledu.

V prohlášení rady je i nový informační systém pro městskou policii. „S ním souvisí i rozšiřování kamerového systému městské policie jako jeden z mnoha kroků pro zvýšení bezpečnosti ve městě," uvedl další z úkolů náměstek primátora pro oblast informačních technologií Jaromír Kalina za KDU-ČSL.