Byl mezi nimi například i jedenadvacetiletý Pavel Hajduk z Jihlavy. „Učil jsem se kuchařem, ale obor jsem nedokončil. Sháněl jsem pak dost dlouho práci,ale marně. Nakonec jsem se na úřadu práce dozvěděl 
o Gastronomické akademii," svěřil se Pavel, který na sklonku minulého týdne úspěšně absolvoval závěrečné zkoušky a kromě toho získal i roční práci v jihlavském hotelu Gustav Mahler.

Průběh závěrečných číšnických zkoušek ho prý nepřekvapil. Zvládl teoretickou část, ve které musel mimo jiné sestavit jídelní a nápojový lístek, ale i část praktickou. „Její součástí bylo založení tabule v mysliveckém stylu pro dvě osoby. Chystal jsem ji asi hodinu," usmál se Pavel.

„Projekt Nová šance v gastronomii nastartoval novou profesní dráhu nejen Pavlovi, ale i deseti dalším absolventům, kteří právě v těchto dnech složili, nebo ještě složí, a to jako první z ročníku, závěrečné zkoušky, a navíc získají i roční práci na plný úvazek," řekla Vlasta Vičanová, koordinátorka těchto projektů Gastronomické akademie.

Ta poznamenala, že uvedený projekt financuje Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR z programu Integrace sociálně vyloučených skupin na trhu práce, je cíleně zaměřen na lidi bez vzdělání ve věku 
do pětadvaceti a také nad padesát let. Ti po jeho absolvování mohou pracovat jako kuchaři nebo číšníci i díky partnerům Gastronomické akademie, kterými jsou hotelové 
a restaurační podniky na Jihlavsku a Havlíčkobrodsku. „Právě v nich absolventi nabývali po šest měsíců praktické zkušenosti a teď absolvovali, nebo ještě absolvovat budou, i závěrečné zkoušky," vysvětlila Vičanová a dodala, že mezi partnery Gastronomické akademie patří již zmiňovaný hotel Gustav Mahler v Jihlavě, dále hotel Zlaté slunce 
a hostinec U Kroupů v Havlíčkově Brodě nebo hospoda 
Na Staré poště v Okrouhlici.

Bezúhonnost je pro kurz nutností

„Tato iniciativa je přínosná hlavně proto, že si lidé, kteří se chtějí tomuto oboru věnovat, mohou rozšířit, popřípadě získat nové vzdělání a dovednosti. Proto jsme se stali jejím partnerem," zareagoval majitel uvedeného okrouhlického podniku Rostislav Kotěra. Ten podotkl, že práci kuchařky 
u něho teď najde osmnáctiletá absolventka akademie z místní části Vadín.

Ta zkoušky složila o něco dříve než Pavel Hajduk. Také ona vytvářela jídelní a nápojový lístek, ovšem coby kuchařka musela uvařit dvě jídla, a ještě připravit moučník.

Nejmladšímu z frekventantů kurzu Nová šance v gastronomii je osmnáct let, nejstaršímu pětapadesát. 
O projektu se dozvěděli buď 
na úřadech práce, nebo 
na webových stránkách Gastronomické akademie Vílanec či portálech najdikurz.cz a dat.cz.

„Adept musí být zdravotně způsobilý a trestně bezúhonný. Před přijetím absolvuje pohovor a po přijetí do kurzu projde i kariérovým poradenstvím. Teprve potom volí mezi konečnou přípravou na posty kuchaře nebo číšníka," konstatovala Vičanová.

Po absolvování získají účastníci osvědčení o profesní kvalifikaci, které je uznávanou částí výučního listu a pro budoucího zaměstnavatele 
v gastronomii je dostačující. Absolventi mohou pracovat nejen v hotelích a restauracích, ale také ve školních jídelnách, nemocničních a dalších stravovacích provozech po celém regionu.