Transportní boxy jsou monitorované a teplota uvnitř se přenáší do počítačů v nemocnici. Na oddělení tak mají přehled nejenom o tom, kde se boxy nacházejí, ale také jaká je v nich aktuální teplota: „Erytrocyty se transportují při teplotě dva až deset stupňů a trombocyty 20-24 stupňů. Řidiči tak nastavují podle potřeby teplotu na boxu. Díky tomu, že monitorujeme, kde se boxy nacházejí, můžeme také dát vědět na oddělení, kdy se krev blíží, a za jak dlouho ji budou mít pro pacienta k dispozici,“ popsal vedoucí hematologické laboratoře Jaroslav Zelený.

Od března odtahují z parkoviště u jihlavské nemocnice špatně zaparkovaná auta.
Neprojely už ani sanitky. Odtahovka sbírá auta od jihlavské nemocnice

Dva boxy zůstávají v autech dopravní služby jihlavské nemocnice. Díky poloze města uprostřed republiky mohou přivézt řidiči například trombocyty z jiné nemocnice. „Trombocyty mají expiraci pět dní od výroby a pro nás se nevyplatí držet si jejich zásobu, proto pro ně v případě nutnosti řidič vyjede do jiné nemocnice. Potřebuje je například některá maminka po porodu, nebo pacient v urgentním stavu,“ dodal Zelený.

Transportní boxy pořídila nemocnice díky daru společnosti Bosch Powertrain. Ta přispěla také na magnetické štítky v lednicích na hematologicko-transfuzním oddělení, kde se uchovává krev. Vše vyšlo na zhruba pětasedmdesát tisíc korun.