„V současné době prochází obnovou křížová chodba, a protože se jedná o její odvlhčení, nastoupili i archeologové, kteří provádějí archeologický průzkum. Staré dlaždice jsou očištěny a nyní se znovu pokládají na své místo,“ sdělil opat Rudolf Maria Kosík s tím, že vykopávky si mohli zájemci prohlédnout během vánočních svátků.

Archeologům se podařilo objevit například základy kostelíka a starý venkovský hřbitov ze 13. nebo ze 14. století, kde se nacházelo sto dvacet hrobů. Místo posledního odpočinku tam nalezli obyvatelé vesnice, nikoli premonstrátky z kláštera. Výzkum potrvá do jarních měsíců. Žádné velké poklady zatím země v areálu církevní památky nevydala.

Nepracuje se ale jenom v křížové chodbě. Vedle toho se také buduje nová klenotnice a obnovují se výstavní prostory, aby se návštěvníkům mohla více přiblížit historie místa a zároveň i současný život v klášteře. Slavnostní vernisáž za účasti veřejnosti se podle Kosíka chystá na konec května, přesný termín ještě známý není. Lidé uvidí například pracovnu opata, malou obrazárnu nebo kapli, prostory poté zůstanou otevřeny. „S tím vším souvisí i nová parková úprava nádvoří a jeho zpřístupnění,“ doplnil další informace Kosík.

Archeologové v Nové Říši.
Klášter vydal jedno ze svých tajemství

V kostele nyní probíhá také velká oprava barokních varhan. Další práce v klášteře jsou zatím naplánovány do roku 2021, pokračovat se bude i v dalších letech. Velkou finanční pomoc klášter na rekonstrukci dostává z krajských, státních i evropských dotací.

Prostory kláštera do roku 1991 užívala armáda. Premonstráti se do něj vrátili v roce 1993, od té doby začala obnova. Bylo třeba udělat nové střechy, fasády nebo odvlhčení. V chrámu svatého Petra a Pavla prošly restaurováním fresky malíře Jana Lukáše Kratckera.

„Také kostel má po generální opravě nové obě báně a krytinu střechy. Na průčelí kláštera se opět objevily sluneční hodiny, které téměř podlehly času,“ zmínil jednu z nedávných stavebních akcí novoříšský opat.

Založení kláštera se tradičně datuje do roku 1211, podle nových poznatků však vznikl později, zhruba v polovině třináctého století. První písemná zmínka pochází z roku 1248.

Petr Krčál.
Do čela ČSSD se vrátil Petr Krčál