Situace zatím není nijak závažná. Na Vysočině je základna dobrovolných dárců krve početná, v období nedostatku krve napříč republikou jsou krajské nemocnice schopné pomáhat jiným. „Denně projde naším odběrovým střediskem padesát až šedesát dobrovolných dárců krve,” uvedla primářka hematologickotransfúzního oddělení Miroslava Leinertová.

Průměrný věk dárců krve se však zvyšuje, aktuálně je přes dvaačtyřicet let, o více než půl roku vyšší než loni. Před dvanácti lety to bylo dokonce šestatřicet. „Stát se prvodárcem není niž těžkého. Prvotní je ochota a čas věnovat nám 450 mililitrů krve,“ informovala mluvčí nemocnice Monika Zachrlová.

Prodej kysaného zelí ve vstupní budově na hřbitov se některým lidem zdá nevkusný.
Kysané zelí ze hřbitova? Někteří Jihlavané jsou prodejnou pohoršení

Podmínkou je věk nad osmnáct let a váha nad padesát kilogramů. Objednání není třeba, stačí přijít od pondělí do čtvrtka mezi půl sedmou a devátou. „Základní příprava před odběrem je být odpočatý, ráno vypít alespoň půl litru tekutin a lehce posnídat. Dvanáct hodin před odběrem potom nekouřit a nejíst tučná jídla,“ sdělila Zachrlová a dodala: „Odměnou je dobrý pocit, snížení daně z příjmů o tři tisíce korun a také to, že je pravidelně sledován váš zdravotní stav.“