Pěší zóna na Benešově ulici přímo v centru krajského města je od minulého týdne jednosměrkou. Auta ji mohou v době zásobování projíždět pouze ve směru od náměstí a vyjíždět z ní mohou pouze na Hradební, Žižkovu a Dvořákovu ulici. Město se pro tento krok rozhodlo na základě častých stížností a zkušeností s dopravou.

„Očekáváme zklidnění dopravy, předejde se tak zmatkům, které zejména v ranní špičce pravidelně vznikaly kvůli špatně parkujícím a otáčejícím se vozům zásobování," vysvětlil za město cyklokoordinátor Pavel Šťastný. Společně s tímto opatřením se totiž ulice stala zároveň cykloobousměrnou. V praxi to znamená, že cyklisté tudy smí projíždět v protisměru. „Řidiče na tuto skutečnost upozorňují nové značky," doplnil Šťastný. Deník oslovil několik podnikatelů na Benešově ulici. Podle nich je zatím vše v pořádku. „My jsme žádné problémy nezaznamenali ani teď po změně, ani předtím," sdělila pracovnice obchodu s pečivem v Benešově ulici.

Konec zkratky

Některé řidiče ovšem spíše překvapila změna dopravního značení mezi Jasmínovou ulicí s výjezdem na silnici II/602 u odbočky na Hosov. Od Polygonu se totiž budou muset řidiči vracet zpět na silnici druhé třídy. „Nedávno jsem jel od polygonu směrem na Horní Kosov a překvapilo mě značení cyklotrasy na silnici, tak jsem si říkal, jestli jedu dobře," zaskočilo značení už před časem řidiče Tomáše Votavu.

Cyklokoordinátor Šťastný připustil, že vodorovné značení na silnici bylo už déle, značky přibyly až se změnou režimu. „Změnu jsme provedli na základě požadavků Krajské hygienické stanice v souvislosti s výstavbou v lokalitě Buková. Ulice proto byla zjednosměrněna," podotkl Šťastný. Řidiči tak mohou projet ve směru od Rantířovské ulice a podél polygonu vyjedou na silnici druhé třídy. V opačném směru na Horní Kosov už si cestu krátit nemohou.

Na trasa byla vyznačena cykloturistická trasa, proto i zde budou moci cyklisté jezdit v obou směrech. Takzvané cykloobousměrky nejsou v Jihlavě nic nového. „Cyklisté mohou projíždět jednosměrnou ulicí například na starém brněnském mostě, nebo na ulici Plukovníka Švece. Umožňuje to zákon o provozu na pozemních komunikacích," dodal závěrem Šťastný.