Sochař, řezbář, grafik a iniciátor řady kulturních akcí se před Vánocemi dočkal pěkného dárku. "Ve čtvrtek 20. prosince byl se svými pětatřiceti kusy originálních novoročenek pod dohledem agentury Dobrý den zapsán do České knihy rekordů a kuriozit, spravující Muzeum rekordů a kuriozit v Pelhřimově," řekl Jakub Skočdopole, který s čilým tvůrcem Františkem Vackem řadu let spolupracuje.

František Vacek od roku 1985 každoročně vydává vlastní novoročenky v nákladech stovek kusů, pravidelně s motivem klauna, který je vždy nově zpracován. "Až do PF 2014 vznikaly novoročenky výhradně technikou linorytu, od následujícího let se z důvodu autorovy zrakové indispozice jedná o kresby a klasický tisk," dodal k tomu Skočdopole.

Ilustrační foto.
V brtnickém kině pracují na novém zázemí. Nahradí prostory, kde býval byt



Oba pánové spolu vytvořili speciální hrací karty Polenská strašidla a mariášové Čertovské karty. Jen za první měsíc od vydání se jich prodalo přes 1 200 kusů, nyní pracují na dalších motivech. Díla Františka Vacka můžete spatřit také v podobě pařezáků a vodníků nejen na Polensku.