Věřící z celého Jihlavska se od středečního večera těší ze zvolení nového papeže Františka. Například v Nové Říši se poté, co byl oznámen úspěšný výsledek volby, na celou hodinu rozezněly kostelní zvony.

Opat novoříšského kláštera Marian Rudolf Kosík volbu papeže sledoval od samého začátku jak na internetu, tak v televizi. „Tím, jak to dopadlo, jsem nadšen. Vidím v tom dílo Ducha svatého a věřím, že skrze tohoto papeže Kristus Pán povede církev do budoucnosti. Věřím, že nový papež povede Boží lid moudře a bude přínosem celému světu, nejen církvi," sdělil své dojmy Kosík s tím, že volba byla poměrně krátká.

Na volbu hlavy katolické církve se v Nové Říši chystali už před začátkem konkláve. To je shromáždění kardinálů, kteří volí papeže. Volba začala v úterý. „Na začátku března jsme vyvěsili vatikánskou vlajku. Ve dnech před zahájením konkláve jsme věřící vybízeli k modlitbě. V době konání konkláve jsme s věřícími sloužili prosebné bohoslužby," doplnil Kosík.

Z úspěšné volby papeže se těší také farář farnosti u svatého Jakuba v Jihlavě Petr Ivan Božik. „Volba papeže je běžná věc v životě církve, volba mi přišla naprosto standardní, nic neobvyklého se nedělo. Čekal jsem, že papež bude z jiného kontinentu, než je Evropa, a toto očekávaní se naplnilo. Potěšilo mě to," řekl Božik a dodal: „Věřím, že papež František se neodchýlí od nauky, bude dobrým pastýřem a bude tady pro věřící. Je velice vzdělaný a dobře zná situaci v Evropě i mimo ni. S žádnými zásadními změnami v církvi po jeho zvolení ale nepočítám."

Také v kostele svatého Jakuba se ještě před konkláve konalo několik bohoslužeb, věřící se modlili hlavně za dobrou volbu.

Volbu nové hlavy katolické církve sledovali také jihlavští minorité. Na minoritském kostele Matky Boží nyní vlaje vatikánská vlajka. Zmizí až 
v den, kdy se papež ujme svého úřadu. „Hodně nás překvapila abdikace papeže Benedikta XVI., kterou jsme museli akceptovat. Bylo to velmi neobvyklé, papež ve svém úřadu většinou zůstává až do konce. Byli jsem proto plni očekávání, koho konkláve zvolí. Volba nás pak překvapila v tom, že byla tak rychlá a že zvolili papeže z mimoevropské země," uvedl provinciál, představený provincie řádu minoritů, Bogdan Sikora.

A co na nového papeže Bogdan Sikora říká? „Určitě jsme rádi, že máme novou hlavu církve. Papež František bude dobrý, všichni jsme se za to modlili. Mše byly i ve dnech konkláve," zmínil Sikora.

Nikdo z oslovených církevních představitelů se na slavnostní uvedení papeže do úřadu, které se na vatikánském náměstí svatého Petra uskuteční v úterý 19. března, nechystá. „Rádi bychom se tam podívali, ale blíží se Velikonoce 
a my tu máme hodně práce," zdůvodnil Sikora.

Papežem se ve středu večer stal šestasedmdesátiletý argentinský kardinál Jorge Mario Bergoglio, který po svém zvolení přijal jméno František.

ZUZANA MUSILOVÁ