„S ohledem na vývoj projednávání je nutné situaci přehodnotit a schválení plánu posunout na pozdější termín," okomentoval situaci za jihlavský magistrát tiskový mluvčí Radek Tulis.

V době od května do června letošního roku proběhlo veřejné projednávání nového územního plánu města Jihlavy. Na základě vyhodnocení výsledků veřejného projednávání je zřejmé, že bude třeba plán projednat ještě jednou. „Požadavky dotčených orgánů na úpravu návrhu územního plánu jsou natolik závažné a podstatné, že upravený návrh územního plánu bude třeba znovu projednat na opakovaném veřejném projednání," poznamenal Tulis. Další alternativou je potom vedení rozporu s orgány státní správy, zde je ovšem výsledek nejistý. Požadavky na změny v územním plánu vzešly z Krajské hygienické stanice se sídlem v Jihlavě, ze strany Krajského úřadu Kraje Vysočina, z Ministerstva dopravy a z Ministerstva průmyslu a obchodu, které si vyžádají úpravy dokumentace. Proto bude upravený návrh znovu projednán.

A právě nové veřejné projednání celý schvalovací proces pozdrží. „Dokončení nového územního plánu lze očekávat koncem roku 2014 nebo na začátku nového roku 2015," dodal Tulis. To znamená, že nový územní plán bude schvalovat už nové zastupitelstvo vzešlé z říjnových voleb.

Platný územní plán byl schválen v červnu 2001 a od té doby prošel osmi změnami, i proto se začalo pracovat na pořízení nového plánu.