„Z důvodu pokládky horních oboustranných vrstev bude celou sobotu 19. a neděli 20. srpna zcela uzavřen pravý i levý jízdní pruh,“ potvrdil pracovník odboru dopravy jihlavského magistrátu Hynek Schimmer.

Vyznačená obousměrná objízdná trasa pro veškerý provoz, kromě autobusové dopravy, povede přes Třešť. Pokud tedy motoristé budou chtít jet kupříkladu z krajského města směrem na Pelhřimov, tak po projetí Jihlavským tunelem budou muset pokračovat stále rovně po mostě a obchvatu města. Už nebudou moct odbočit vpravo na krajskou silnici druhé třídy číslo 602, jak tomu bylo doposud.

Václav Jonáček, Jihlava, 3. srpna 2017, 51 cm, 3 200 g
OBRAZEM: Další miminka z jihlavské porodnice

„Objížďková trasa o víkendu povede z Jihlavy přes Rančířov, Čížov, Vílanec, Suchou, Prostředkovice, Stonařov, Třešť, Jezdovice, Salavice a Kostelec u Jihlavy,“ vyjmenoval Schimmer. Cestu si tak řidiči prodlouží o více než třicet kilometrů.
Autobusy budou jezdit obousměrně po silnici třetí třídy vedoucí přes Rantířov, Vyskytnou nad Jihlavou a Ježenou. „Poté se napojí na silnici druhé třídy číslo 602,“ uvedl Schimmer. Odtamtud už budou pokračovat směrem na Třešť nebo Pelhřimov. Linkové spoje tak o nadcházejícím víkendu pojedou trasu o téměř jedenáct kilometrů delší, což se může projevit v jejich zpoždění oproti jízdnímu řádu.

Touto úplnou uzavírkou bude dokončena první a druhá etapa modernizace jihlavské výpadovky na Pelhřimov. Ale už v pondělí 21. srpna se silničáři pustí do třetí etapy v úseku podél jihlavské části Hosov. Uzavřen bude nejprve levý jízdní pruh a během čtvrté etapy pravý jízdní pruh. Provoz tam bude veden v jednom jízdním pruhu střídavě za pomoci světelných signalizačních zařízení,“ dodal Schimmer. Autobusy budou ale jezdit přímo hosovskými ulicemi. 

Úsek vedoucí podél Hosova musejí silničáři opravit v obou směrech do neděle 10. září. „Během druhého víkendu v září tedy budou pokládat finální vrstvu a silnice bude zcela uzavřena,“ upozornil Schimmer.

První ročník Přísekohraní přilákal na autíčka a další hračky několik stovek návštěvníků.
Děti se vyřádily v muzeu s autíčky

Opravy výpadovky na Pelhřimov jsou rozfázované do šesti etap. Zhotovitelem rekonstrukce této silnice je stavební firma Metrostav. Dle dokumentu evidence uzavírek by mělo být vše hotovo do tří měsíců. „Modernizace celého úseku silnice 602 Jihlava – Dvorce skončí v říjnu 2017,“ sdělil Schimmer. V harmonogramu prací a uzavírek je uvedený termín do 8. října. Oprava vyjde téměř na 44 miliony korun bez DPH.