K oblíbenému rybníku jeli v červnu dokonce třikrát hygienici. Kvůli odběru vzorků vody zbytečně.

Na rybníce hospodaří akciová společnost Kinský Žďár, která ho koupila před pěti lety. „Černý rybník napustíme, až opravíme vypouštěcí zařízení, které bylo v havarijním stavu. Hotovi bychom měli být do tří týdnů, pak začneme rybník znovu napouštět," řekl Petr Kulhánek, který ve společnosti Kinský Žďár šéfuje úseku rybářství a zemědělství.

Kvůli vypuštěnému rybníku chatařů letos výrazně ubylo. Ti, kteří zůstali, se domnívají, že by majitel stačil rybník do léta opravit i napustit, kdyby měl zájem. „Myslím, že hráz už mohla být opravená. Na jaře nám majitelé rybníka dokonce sami slíbili, že to 
do léta stihnou," poznamenala chatařka Jana Škrobáková.

Josef Číha, další z chatařů, má za to, že průtahy s opravou poškozeného čepu jsou dokonce úmyslné. „Myslím si, že  majitel nechává zarůst rybník úmyslně. Pro chov ryb jako amurů potřebuje rybník zelený," naznačil Číha.

Kulhánek ale nařčení z ú᠆myslného protahování prací odmítá. „Naším zájmem je mít rybník napuštěný, takhle nám nefunguje důležitý chov. Ale my nemáme pouze tento rybník, musíme se starat i o další," připomenul Kulhánek.

Stopy prací jsou na hrázi patrné, ale o žádný čilý stavební ruch se rozhodně nejedná.

V souvislosti s prázdným rybníkem se ovšem začaly šířit další spekulace, proč už déle než čtvrt roku hráz nezadržuje vodu. Po jarních výlovech zůstaly na obnažených březích vzácné škeble, které na suchu uhynuly. Jedna 
z chatařek si měla na tuto situaci stěžovat na odboru životním prostředí a majitel rybníka odsunul opravy jako odvetný krok proti nepříjemné stížnosti. „Na základě informace od veřejnosti na místě provedli pracovníci Magistrátu města Jihlavy a Krajského úřadu Kraje Vysočina šetření a našli asi dvě stovky uhynulých škeblí," potvrdil zásah odborníků na životní prostředí mluvčí jihlavského magistrátu Radek Tulis.

Manažer vlastníka nález škeblí připouští, podle něho ale na vývoj v posledních měsících neměl vliv. „Jsem přesvědčen, že po opravách rybník znovu napustíme a v létě příštího roku se tady lidi budou moci koupat jako v minulosti," prohlásil Kulhánek.

V návrat starých časů věří
i chataři, kteří teď u Černého  rybníka tráví léto.

A hygienici pak možná znovu do zprávy napíší to, co několikrát v létě 2011: „Barva žlutá slabé intenzity, bez pachu a viditelného znečištění."