Do areálu během závodního víkendu zavítalo téměř 300 diváků. Ti měli možnost vidět více jak 180 startů jezdců nejen z Vysočiny, ale také ze středních a jižních Čech a také jižní Moravy. První den odstartoval soutěží do 90 cm (parkur ZM). Pro koně začínající svoji skokovou kariéru. V té vyhrála Andrea Nahodilová s koněm Martini z nedalekých Loukovic, a započala tak svoji úspěšnou víkendovou jízdu. Druhá soutěž se jela jako cena „Módních oděvů Tobolková – Jemnice" na výšce 100 cm (parkur stupně Z).

Jednalo se o vůbec nejobsazenější soutěž celého víkendu, když se na její start postavilo celkem 40 jezdců. O více jak tři sekundy v ní zvítězil domácí jezdec a pořadatel Dušan Simovski na koni HD Colin. Třetí soutěží byla cena „MVDr. Štokr Dešná s.r.o." soutěž do 110 cm (parkur ZL). V ní se z vítězství radovala Veronika Mavercová s klisnou Favernia z Jindřichova Hradce. Další soutěž, 115 cm vysoký parkur, byla cena „MUDr. Štrobla s.r.o" a ovládla ji opět Andrea Nahodilová, tentokrát s koněm Avalanche N. Stejné dvojici se dařilo i v závěrečné soutěži sobotního dne, když vyhráli i 135 cm vysoký parkur, cenu „Rolnická společnost Lesonice a.s.", patřící do skupiny ADW.

Nedělní soutěže otevřel parkur o výšce 100 cm. Vítězství si připsala Jana Žáková s Arising Moon ze Skokového klubu Equi Ebonit. Následující dva parkury vyhrála jezdkyně z jižních Čech Petra Boháčová s klisnou Noemi, a to cenu „Jezdeckého týmu Kopretina Dešná" (do 115 cm) a cenu „Fotobanky Jezdectví" (do 120 centimetrů). I následující parkur o výšce 130 cm, cenu „MUDr. Boženy Štroblové s.r.o." vyhrál jezdec z jižních Čech, Václav Horký v sedle Londonderry Preston, který jako jediný překonal rozeskakování bezchybně. Vrcholem víkendových závodů byla závěrečná soutěž „Velká cena jezdeckých potřeb Kalenda" do 140 cm (parkur ST**), vůbec první takto vysoká soutěž v novodobé historii Vysočiny.

Na start se postavilo sedm jezdců a diváci kolem kolbiště viděli velice napínavou podívanou. Prvních šest jezdců totiž nedokázalo parkur překonat bezchybně. Posledním, sedmým jezdcem byl jeden z pořadatelů závodů Dušan Simovski s hřebcem Canon. Ten svoji bezchybnou jízdou přivedl téměř nedýchající diváky do transu. Po skočení posledního skoku zavládl v publiku velký jásot a zasloužené bouřlivé ovace. Dušan nejen že soutěž vyhrál, ale splnil tak kvalifikační podmínky pro start na mistrovství České republiky v parkuru, které se bude konat od 14. do 17. července v Martinicích. Věřme, že bude na MČR úspěšný, a bude tak důstojně reprezentovat nejen svůj tým, ale i naši oblast a Kraj Vysočinu.

O tom, že jezdecké závody měly patřičnou kvalitu a vážnost, svědčí i to, že na závody do Bohuslavic u Telče zavítala i legenda československého a českého jezdectví, Jiří Pecháček – účastník mistrovství světa, Evropy, olympijských her a držitel 6 titulů mistra Československé republiky a 13 titulů mistra České republiky. Po kladných ohlasech ze strany jezdců i diváků začal Jezdecký tým Kopretina Dešná připravovat na 17. a 18. září do Bohuslavic další parkurové závody, na které jsou zváni všichni přátelé koní a jezdeckého sportu.

Foto z jezdeckých závodů jsou dostupné na www.krajicek.net.

Lukáš Krajíček