Materiál přitom vůbec neměl být na programu úterního zasedání, druhá žádost Jihlavy neprošla už přes krajské radní. Návrh však předložil Zdeněk Geist z ODS. „Není to jen sportoviště, vnímáme ho jako součást turistické atraktivity,“ vysvětlil a zmínil blízkost ZOO a celou lokalitu Stříbrného údolí.

Pumptrack v Jihlavě má být celorepublikově unikátní díky dvěma zrcadlovým drahám, které umožní konání paralelních jízd a tedy i závodů. Pravděpodobně už ale město nestihne tuto trať pro kola, koloběžky a skateboardy vybudovat ještě letos.

Ilustrační foto.
Potvrzeno. Tisícovku získají turisté na Vysočině od tří nocí

Náměstek hejtmana pro oblast ekonomiky Martin Kukla (ANO) sice přiznal, že krajský úřad pumptrack od začátku podporoval, ale finanční možnosti kraje a propad daňových příjmů nutí hejtmanství k úsporám.

Finanční výbor tak slovy svého předsedy Miroslava Houšky (KDU-ČSL) navrhl snížit dotaci z padesáti na čtyřicet procent. Jinými slovy dát milion tři sta dvacet tisíc místo milionu šesti set padesáti tisíc, čímž by Jihlava musela zaplatit necelé dva miliony. Ačkoliv návrh neprošel hlasováním na finančním výboru, Houška ho nabídl k hlasování zastupitelům.

Ti ho schválili a k hlasování o původním návrhu, který hovořil o padesátiprocentním podílu a který prosazoval lidovecký zastupitel Jaromír Kalina, ani nedošlo. „Musím konstatovat, že o tři sta třicet tisíc jsme svedli dvouměsíční boj,“ uzavřel hejtman Jiří Běhounek (ČSSD).

Ilustrační foto
Půlroční výluka na Brno: rychlíky pojedou déle, místo osobáků budou autobusy